Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Ψύλλος ή κοριός; Πως θα αναγνωρίσεις τα τσιμπήματα

 Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα τσιμπήματα από ψύλλο ή κοριό στο δέρμα μας;

Τί διαφορά μπορούν να έχουν τα τσιμπήματά από ψύλλους ή κοριούς;
Ας προσπαθήσουμε να τα αναγνωρίσουμε ώστε  η καταπολέμηση των εντόμων να είναι η κατάλληλη.

 Το τσίμπημα του ψύλλου

Μοιάζει πολύ με τσίμπημα κουνουπιού διαπιστώνοντας  ότι το δέρμα στο σημείο  κοκκινίζει και πρήζεται ελαφρά. Τα τσιμπήματα από ψύλλους συνήθως είναι σε σειρές ή πολύ κοντά μεταξύ τους και με πυκνότητα  τριών ή των τεσσάρων σε κοντινά σημεία, καθώς οι ψύλλοι τσιμπούν πολλές φορές σε μια περιοχή.
Είναι πολύ επίπονα καθώς πέρα από τα εξανθήματα προκαλούν έντονη φαγούρα. Το τσίμπημα από ψύλλο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και αλλεργικές δερματίτιδες. Θα τα δείτε τσιμπήματα κυρίως στα κάτω σημεία του σώματος καθώς οι ψύλλοι συνήθως επιτίθενται στα πόδια όταν κοιμόμαστε. Μπορούν να  εντοπιστούν και σε άλλα σημεία, όπως: μέση, γόνατα και αγκώνες.  Τα τσιμπήματα μοιάζουν με μικρά, κόκκινα σπυράκια με πιο σκούρο κέντρο που ίσως να αιμορραγούν σε κάποιες περιπτώσεις. Τα συμπτώματα από τσιμπήματα ψύλλων αρχίζουν να εμφανίζονται άμεσα, μέσα σε λίγες ώρες, αλλά η ευαισθησία στο δέρμα διαρκεί αρκετό καιρό μετά το τσίμπημα, πάνω από 10 ημέρες.

Για την καταπολέμησή τους μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΤΕΖΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ που είναι εξειδικευμένη σε εντομοκτονίες με ασφάλεια και συνέπεια.

 Το τσίμπημα του ψύλλου είναι επικίνδυνο για την υγεία μας;

Οι ψύλλοι είναι φορείς παθογόνων και βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες λοιμώξεις. Αποφύγετε να τα ξύσετε γιατί θα δημιουργήσετε δευτερογενείς μολύνσεις.

Κύρια πηγή ψύλλων σε ένα περιβάλλον είναι τα ζώα – ξενιστές, σκύλοι και κυρίως γάτες, στα οποία οι ψύλλοι αγαπούν να παρασιτούν. Προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την μετακόμιση μας σε ένα σπίτι που προηγουμένως ζούσαν κατοικίδια. Η καλύτερή λύση είναι να κάνετε μια απεντόμωση στο χώρο σας πρίν εγκατασταθείτε στο νέο σας σπίτι. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6932 989892

Κοριοί: πως αναγνωρίζουμε το τσίμπημα τους

Συνήθως δεν θα αισθανθούμε πόνο όταν ένας κοριός μας τσιμπήσει καθώς κοιμόμαστε. Αυτό που θα μας βάλει σε υποψίες είναι  μια σειρά από δύο ή περισσότερα κόκκινα σημάδια στο δέρμα μας σε γραμμή ή ζικ ζακ.    Οι κοριοί είναι βαδιστικά έντομα οπότε εν αντιθέσει από τους ψύλλους θα διαπιστώσουμε τσιμπηματιές σε σειρά καθώς περπατάνε.
Τα τσιμπήματα τους μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων, ψυχολογικών επιδράσεων και αλλεργικών συμπτωμάτων.
Το τσίμπημα συνήθως δεν έχει κυκλική όψη αλλά είναι μια κοκκινίλα οβάλ σχήματος.
Οι κοριοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε σκοτεινά, σε κρυφά σημεία όπως ραφές στρωμάτων ή ρωγμές στον τοίχο.


Γρηγορέλης Χάρης
Γεωπόνος ΤΕ
Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More