Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ: Τί πρέπει να γνωρίζουμε

 


Σύμφωνα με όσα γνωρίζει μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ ο νέος κορονωϊός (SARS-CoV-2) μεταδίδεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων και επαφής, αλλά είναι πολύ πιθανών  να υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης.  Οι μολυσμένες επιφάνειες, όπως  αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)  μπορούν να μεταδώσουν. Ο νέος κορονωϊός μπορεί να εξαπλωθεί όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους – συνήθως σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων – και κάποιος φορέας της νόσου   βήξει, φταρνιστεί, αναπνέει ή συνομιλεί μαζί τους. Τα σταγονίδια που  παράγονται    μπορούν να έρθουν σ επαφή με στις μύτες και στο στόμα άλλων ανθρώπων, εξαπλώνοντας έτσι τη μόλυνση. Ακόμη και η εισπνοή δείχνουν οι έρευνες οτι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό .

Η απολύμανση είναι η διαδικασία σύμφωνα με την οποία πραγματοποιείται αδρανοποίηση ή καταστροφή παθογόνων οργανισμών. Η απολύμανση γίνεται συνήθως με χρήση χημικών ουσιών όπως το οινόπνευμα και η χλωρίνη. Δεν είναι όμως ο μόνος τρόπος, υπάρχουν και φυσικές μέθοδοι όπως οι μεγάλες θερμοκρασίες.

Σε κάθε περίπτωση αν χρειαστείτε απολύμανση στο Ηράκλειο η ΤΕΖΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ είναι δίπλα σας για να σας ενημερώσει. Επικοινωνείστε μαζί μας στο τηλ 6932 989892

 

Η απολύμανση γίνεται αποτελεσματική και ασφαλής με  τα παρακάτω βήματα:
  1. Προσεκτικός  καθαρισμός των επιφανειών με ζεστό νερό και σαπούνι ή ουδέτερο απορρυπαντικό έως ότου η επιφάνεια στεγνώσει.
  2. Επιλογή του κατάλληλου απολυμαντικού ανάλογα της επιφάνειας και των υλικών που εφαρμοστεί.
  3. Το διάλυμα πρέπει να φτιάχνεται ελάχιστο χρόνο πριν την εφαρμογή (ανάμειξη χλωρίνης με νερό)
  4. Οι επιφάνειες πρέπει να παραμείνουν υγρές για τον απαιτούμενο χρόνο επαφής.
 Η απολύμανση των επιφανειών γίνεται:
  • Με σφουγγάρισμα ή τρίψιμο

Η απολύμανση με τρίψιμο ή με σφουγγάρισμα ιδανική για μεγάλες επιφάνειες, δάπεδα και τοίχους.

  • με ψεκασμό

Η απολύμανση με ψεκασμό είναι γρηγορότερη. Το απολυμαντικό σε μορφή νεφελώματος  χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να απολυμάνουμε ειδικά μικρές επιφάνειες και αντικείμενα όταν έχουμε ενδείξεις ότι εκεί υπάρχουν μικρόβια.

ΧΛΩΡΙΝΗ
Το πιο αποδοτικό και οικονομικό απολυμαντικό είναι η οικιακή χλωρίνη, η οποία είναι πολύ δραστική έναντι των περισσοτέρων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών σε απολυμαντικά οργανισμών.

Είναι φθηνή και γρήγορη λύση και ταυτόχρονα πολύ  αποτελεσματικό απολυμαντικό επιφανειών σε πολύ χαμηλές αραιώσεις.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί είναι βλαβερό για το δέρμα και τους βλεννογόνους καθώς επίσης έχει και ισχυρή ενοχλητική μυρωδιά.

Δεν πρέπει να υπερβάλουμε στην αραίωση και επίσης να μην το αναμιγνύουμε με άλλες χημικές ουσίες γιατί αδρανοποιείται ή γίνεται επικίνδυνο. Ακόμη δεν το εφαρμόζουμε με ζεστό νερό.

Πολύ σημαντικό είναι να περιμένουμε να στεγνώσει η εφαρμογή και μετά να ξεπλένουμε με καθαρό νερό ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα στις επιφάνειες.

ΑΛΚΟΟΛΕΣ
Οι αλκοόλες είναι ένα ακόμη απολυμαντικό που συνήθως χρησιμοποιείται ως τοπικό αντισηπτικό σε συστάσεις των 70-90% ισοπροπανόλης ή αιθανόλης. Συγκεντρώσεις αλκοόλης πάνω από 95%  είναι λιγότερο δραστικές λόγω της απαραίτητης παρουσίας του νερού για να αλλοιώσει τις πρωτεΐνες.

Η δράση της αιθανόλης οφείλεται στην καταστροφή της μεμβράνης των μικροβίων με τη  αλλαγή  των πρωτεϊνών τους. Η αιθανόλη δρά μόνο όταν αναμιγνύεται με νερό.  Το πιο δραστικό διάλυμα είναι περιεκτικότητας 70 %, που καταστρέφει τα βακτήρια, το μυκοβακτηρίδιο της φυματιώσεως και τους μύκητες.  Η αιθανόλη για να είναι αποτελεσματική απαιτείται χρόνος επαφής τουλάχιστον ενός   λεπτού.

Σε κάθε περίπτωση αν χρειαστείτε απολύμανση στο Ηράκλειο η ΤΕΖΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ είναι δίπλα σας για να σας ενημερώσει. Επικοινωνείστε μαζί μας στο τηλ 6932 989892

 

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More