Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Μύδια αχνιστά με μυρωδικά και μουστάρδα από τη Ντίνα Νικολάου

Ένα ορεκτικό που μοσχοβολάει θάλασσα. Με ουζάκι, μπυρίτσα ή κρασάκι θα σας ανοίξει την όρεξη και θα σας ταξιδέψει στο καλοκαιράκι.

 Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 6 – 7 λεπτά
ΥΛΙΚΑ Για 4 άτομα
25 – 30 μύδια
¾ φλυτζανιού (150 ml) λευκό ξηρό κρασί ή μηλίτη αν θέλουμε
3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου*
1 ματσάκι μυρωδικών (μπουκέ γκαρνί), δεμένο με σπάγκο ή τυλιγμένο σε ένα κομάτι τουλπάνι (π.χ. μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, δαφνόφυλλο)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
½ κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, κατά προτίμηση βιολογικού
3 – 4 φυλλαράκια σχοινόπρασο, ψιλοκομμένα
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω τα μύδια σε μια λεκανίτσα με παγωμένο και αλατισμένο νερό για 2 – 3 ώρες ώστε να καθαριστούν από την άμμο και να μπορέσω να απομακρύνω ευκολότερα τα ξένα σώματα που είναι κολλημένα πάνω στο κέλυφος.
Κατόπιν, παίρνω κάθε μύδι ξεχωριστά και με ένα μαχαίρι αρχίζω να απομακρύνω τα ασβεστολιθικά σώματα ή κάποιες μικρές πεταλίδες. Μετά, τραβάω δυνατά και προς τα έξω τον προ προσαγωγό του μυδιού δηλαδή, το σκληρό, ινώδες γένη και το ξεπλένω με άφθονο νερό.
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι σοτάρω μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο τα κρεμμυδάκια. Προσθέτω την κρέμα σκόρδου, το μπουκέ γκαρνί, ανακατεύω και ρίχνω τα μύδια.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύω τη μουστάρδα με το κρασί και το ρίχνω στην κατσαρόλα. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύω καλά και σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι.
Αφήνω τα μύδια να μαγειρευτούν για 5 λεπτά.
Όταν ξεσκεπάσω το σκεύος, ελέγχω αν τυχόν υπάρχουν μύδια που δεν έχουν ανοίξει και τα απομακρύνω.
Προσθέτω το λεμόνι και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και πασπαλίζω με την πάπρικα.
πηγή: entertv.gr 

Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More