Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Έρχεται το τέλος του ενοχλητικού CAPTCHAΤο σύστημα CAPTCHA είναι αυτή τη στιγμή ο πλέον διαδεδομένος τρόπος για να ξεχωρίζει ένα site αν έχει απέναντί του έναν άνθρωπο ή ένα bot. Βέβαια, η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές το CAPTCHA δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει.

Το CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) επινοήθηκε το 2000 από ερευνητές του Carnegie Mellon University. Ο χρήστης βλέπει μια εικόνα που περιλαμβάνει με λιγότερη ή περισσότερη παραμόρφωση μία ή περισσότερες λέξεις. Σε περίπτωση που ο χρήστης πληκτρολογήσει σωστά τις λέξεις, μπορεί να συνεχίσει στην ενέργεια που θέλει να κάνει.

Εκείνη την εποχή, το σύστημα CAPTCHA ήταν αρκετά αποτελεσματικό και κάποιοι έσπευσαν να προβλέψουν το τέλος των bots. Με τον καιρό, όμως, τα άυλα ρομποτάκια έγιναν πιο "έξυπνα" και άρχισαν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του CAPTCHA, διαβάζοντας τις λέξεις. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξέλιξη, οι παραμορφωμένες λέξεις έγιναν ακόμα πιο παραμορφωμένες, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είναιουσιαστικά αδύνατη η ανάγνωσή τους. Έτσι, το σύστημα άρχισε να κρατά μακριά ακόμα και τους ανθρώπους.

Η εταιρεία Are You A Human είναι ένα αμερικάνικο startup που έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα υποδοχής. Το νέο μοντέλο αντικαθιστά το CAPTCHA με ένα mini game. Έτσι, ο χρήστης καλείται π.χ. να διακρίνει ποια από τα πέντε εμφανιζόμενα αντικείμενα είναιεργαλεία και να τα βάλει σε ένα κουτί. Πρόκειται για tasks που είναι πολύ απλά για τους ανθρώπους, αλλά πολύ δύσκολα για τις μηχανές - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.


Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν το Are You A Human θα γίνει το νέο μεγάλο trend του παγκόσμιου Internet, είναι όμως κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε αρκετές εναλλακτικές απέναντι στο CAPTCHA.


Πηγή: venturebeat

Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More