Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Κίνδυνοι από προϊόντα κερατίνης με φορμαλδεΰδη



ΜΕΘΑΝΑΛΗ ή ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ
 Είναι το πρώτο και απλούστερο μελος της οικογένειας των ΑΛΔΕΥΔΩΝ, καθώς και μέλος των τυπικών υδατανθράκων, με περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό το καθιστά ως εξαιρετική χημική ενωση με πολλές χρήσεις όπως: συντηρητικό, απολυμαντικό, αντισηπτικό. Στο εμπόριο εμφανίζεται με την εμπορική ονομασία ΦΟΡΜΟΛΗ, η οποία ειναι υδατικό διάλυμμα ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗΣ σε ένα ποσοστό συνήθως 40%, όπου συνυπάρχει σε χημική ισσοροπία με την εφυδατωμένη της μορφή , την ΜΕΘΑΝΟΔΙΟΛΗ.
 Εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης , της τοξικότητας και ευφλεκτικότητας, η έκθεση στην μεθανάλη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.


ΧΡΗΣΕΙΣ
 Η ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ εμφανίζει αντισηπτική και απολυμαντική δράση και χρησιμοποιείται με την μορφή της ΦΟΡΜΟΛΗΣ για την αποστείρωση χεριών, εργαλειων, και χώρων. Χρησιμοποιείται επίσης για την διατήρηση ιστών βιολογικής προέλευσης, ενώ η χρήση της είναι πιο γνωστή για την συντήρηση και διατήρηση ανθρωπίνων ιστων. Εξαιτίας της τοξικότητας της φορμαλδεΰδης και των προβλημάτων υγείας που μπορει να προκαλέσει στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτή, τα τελευταία χρόνια εχει αντικατασταθεί με αλλα λιγοτερο επικίνδυνα συντηρητικά.


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
 Η φορμαλδεΰδη ειναι μια εξαιρετικά ισχυρή τοξική ένωση, που προσβάλει συνήθως μάτια , μύτη, λάρυγγα. Σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από 0,1mg/kg στον αέρα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό, και δυσκολία στην αναπνοή. Μεγαλύτερες εκθέσεις σε φορμαλδεΰδη μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες.

 Ο οργανισμός Υγείας της Ευρωπαικής Ενωσης τα εχει κατατάξει σε κατηγορίες :
 >25% TOΞΙΚΟ
 5%-25% ΒΛΑΒΕΡΟ
 1%-5% ΒΛΑΒΕΡΟ
 0,2%-1% ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΟ
 Τέλος να τονίσουμε οτι η φορμαλδεΰδη έχει επισημανθεί ως ύποπτη καρκινογόνος ουσία.


Από το haircut.gr και τον Γιώργο ΒεδούρηHair Stylist του Κομμωτηρίου George Vedouris

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More