Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Συνταγή για σπιτικό ψωμί


Ποιος δεν λαχταρά ζυμωτό ψωμί; Το βάζεις στο φούρνο και μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Σου αλλάζει η διάθεση πραγματικά...
Και η γεύση του, δεν συγκρίνεται. Ειδικά όταν -ακόμα καυτό- το κόβεις και το απολαμβάνεις φρεσκότατο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει. Και κακά τα ψέματα, κανένα ψωμί δεν μπορεί να ξεπεράσει το σπιτικό.
Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι υποχρεώσεις δυστυχώς μας απομάκρυναν από την κουζίνα. Το κόστος όμως της σύγχρονης ζωής μας έφερε πίσω μερικές όμορφες και πολύ υγιεινές συνήθειες. Ωραία τα έτοιμα, αλλά τα φτιαγμένα από τα δικά σου χέρια, έχουν άλλη νοστιμιά, άλλη ενέργεια.
Αυτή είναι η συνταγή που εγώ προτιμώ. Και όσες φορές την έχω φτιάξει, όταν υπάρχει χρόνος, όλοι έχουν ενθουσιαστεί. Ψωμί σπιτικό, ελαφρύ, οικονομικό και πολύ γευστικό. Δοκιμάστε την...

Υλικά για 6-8 άτομα 

  • 2 φλιτζάνια λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 ¾ του φλιτζανιού χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Προετοιμασία 

1. Ρίξε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακάτεψε καλά. Φρόντισε να μην είναι καυτό το νερό, αλλά χλιαρό για να μην  "χαλάσει" τη μαγιά. Άφησε για 5-10 λεπτά στην άκρη
2. Ρίξε τη ζάχαρη και το αλάτι και στη συνέχεια πρόσθεσε σιγά, σιγά το λευκό και το αλεύρι ολικής άλεσης
3. Ανακάτεψε καλά μέχρι να πάρεις μια ομοιόμορφη ζύμη
4. Ζύμωσε τη ζύμη με τις γροθιές σου δυνατά για 5-10 λεπτά. Μπορεί να κολλάει στο χέρι αρκετά όμως θα καταφέρεις να τη στρώσεις στη φόρμα, βρέχοντας ελαφρά τα χέρια σου σε νερό
5. Βουτύρωσε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και βάλε μέσα το ψωμί. Άφησε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά με μία ώρα να φουσκώσει
6. Ψήσε στους 200oC για 45 λεπτά με μία ώρα
7. Βγάλε από το φούρνο, άφησε το ταψάκι να κρυώσει μερικά λεπτά και ξεφόρμαρε


Tip

Μην αφήσεις για πολύ ώρα το ψημένο ψωμί στο ταψάκι. Θα "ιδρώσει" και θα μαλακώσει η κόρα του...

Από την Τατιάνα Στεφανίδου στο Tlife.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More