Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Επιλέγοντας μια πρακτική και ασφαλή σχολική τσάντα

Η σχολική τσάντα ή αλλιώς σάκα, θα γίνει η «κολλητή» του παιδιού σας για όλη τη σχολική χρονιά που ξεκινάει. Πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη σχολική τσάντα, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του παιδιού, να του αρέσει, αλλά και να μην επιβαρύνει την υγεία της σπονδυλικής του στήλης;

Η αγορά και η επιλογή της σχολικής τσάντας είναι από τα πιο διασκεδαστικά στάδια της έναρξης στης σχολικής χρονιάς. Τα καταστήματα κατακλύζονται από τσάντες σε κάθε μέγεθος, χρώμα και σχέδιο και καλύπτουν κάθε γούστο, ενώ οι αγαπημένες των παιδιών είναι συνήθως εκείνες με γνωστούς ήρωες καρτούν! 
Πρέπει, όμως, να έχετε υπόψη σας ορισμένα πρακτικά ζητήματα για την επιλογή της, αλλά να μην παραβλέπετε τον παράγοντα «ασφάλεια», ώστε να μην δημιουργηθούν μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να βλάψουν μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού σας.

Πώς θα επιλέξετε μια ασφαλή και πρακτική σχολική τσάντα
Οι πιο κατάλληλες οι σχολικές τσάντες για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος του παιδιού είναι εκείνες που έχουν τη  μορφή σακιδίου, που μπορεί να φορεθεί στην πλάτη με δύο ιμάντες. Με αυτόν τον τρόπο, το βάρος της σχολικής τσάντας κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα του παιδιού, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλα είδη τσάντας, όπως εκείνες που φοριούνται με έναν ιμάντα στον ένα ώμο ή που έχουν απλά ένα χερούλι και κρατιούνται με το ένα χέρι.
Η σχολική τσάντα του παιδιού θα πρέπει να είναι ελαφριά, ώστε να μην επιβαρύνεται το παιδί με επιπλέον βάρος και να έχει μαλακή ενισχυμένη πλάτη που θα προστατεύει την πλάτη του παιδιού από αιχμηρές άκρες ή αντικείμενα που βρίσκονται στο εσωτερικό της. Θα πρέπει να έχει δύο φαρδιούς μαλακούς ιμάντες για τους ώμους - δύο για να φοριέται και στους δύο ώμους και μαλακούς ώστε να μην τραυματίζεται το παιδί.
Επίσης, μια χρήσιμη και πρακτική σχολική τσάντα θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο για τα βιβλία και τα σχολικά είδη και προσωπικά αντικείμενα του παιδιού. Ιδανικά, θα έχει πολλές θήκες σε διάφορα μεγέθη, ώστε να φιλοξενούνται εκεί τα διάφορα αντικείμενα.
Οι σχολικές τσάντες με ροδάκια (τύπου τρόλεϊ) είναι μια καλή λύση για να μην σηκώνει το παιδί το βάρος ,αλλά τις περισσότερες φορές είναι δύσκολος ο χειρισμός τους, ειδικά σε σκαλιά.

Ασφαλής χρήση της σχολικής τσάντας
Αν και  το πρώτο βήμα είναι η επιλογή μιας ασφαλούς τσάντας, πολύ μεγάλη σημασία έχει η σωστή χρήση της.
Είναι γεγονός ότι ακόμη και τα σακίδια μπορούν να επιβαρύνουν το μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού, εάν είναι πάρα πολύ φορτωμένες και το παιδί δεν μπορεί να τις υποστηρίξει. Γι’ αυτό, φροντίστε το παιδί να παίρνει στο σχολείο του μόνο ό,τι είναι πραγματικά απαραίτητο από τα βιβλία και τα τετράδιά του. Οι περισσότεροι ορθοπαιδικοί και φυσιοθεραπευτές συστήνουν να μη σηκώνει το παιδί βάρος περισσότερο από το 15% του σωματικού του βάρους μέσα στην τσάντα του.
Επίσης, φροντίστε και για την καλή κατανομή του βάρους των βιβλίων και των αντικειμένων μέσα στην τσάντα κατά την προετοιμασία της.

Σημεία που πρέπει να προσέξετε στη χρήση:
  • το παιδί θα πρέπει να φοράει το σακίδιο και στους δύο ώμους, ώστε να μην επιβαρύνει μόνο τη μία πλευρά με το βάρος της
  • η στάση του παιδιού όσο φοράει την σχολική τσάντα θα πρέπει να είναι ίσια, το παιδί να μην καμπουριάζει, ούτε να γέρνει προς τα πίσω
  • οι ιμάντες δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτοί, ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος και των νεύρων
  • τα μικρά παιδάκια που κουβαλούν μεγάλες τσάντες μπορεί στην αρχή να δυσκολευτούν να έχουν καλή ισορροπία και να ελέγξουν τις κινήσεις τους με το επιπλέον βάρος και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε σκάλες - κάντε εξάσκηση!
  • προσέξτε όταν το παιδί βγάζει ή φοράει την σχολική τσάντα όταν είναι πολύ βαριά, ώστε να μην τραυματίσει τους μύες ή τις αρθρώσεις του με απότομες κινήσεις. Μάθετέ του να λυγίζει τα γόνατα για να σηκώνει το βάρος της τσάντας και να τη μεταφέρει αργά πρώτα στον ένα ώμο και μετά στον άλλο.

Τι κινδύνους κρύβει η σχολική τσάντα;
Μια ακατάλληλη σχολική τσάντα ή κακή χρήση της μπορεί να έχει συνέπειες στην υγειά του παιδιού, καθώς η χρήση της είναι καθημερινή. Το παιδί μπορεί να εμφανίσει ενοχλήσεις και πόνο στην πλάτη, το λαιμό ή τους ώμους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί τραύμα στη σπονδυλική στήλη. Κακή χρήση, επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε μη συμμετρική κίνηση της ωμοπλάτης.
Εάν υποψιάζεστε κάποιο πρόβλημα ή εάν το παιδί παραπονιέται για ενοχλήσεις και πόνο στην πλάτη, τη μέση ή τους ώμους, ζητήστε ιατρική συμβουλή.

mamakid

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More