Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Περιγραφή συνταγής Πεντανόστιμα παραδοσιακά μελομακάρονα.

Συστατικά συνταγής
  • 1 1/2 κούπα λάδι
  • 1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 κούπας κονιάκ
  • 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το σιρόπι:
  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1-2 ξυλάκια κανέλας
  • για το γαρνίρισμα:
  • 1 1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
Οδηγίες συνταγής
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (απ΄τη στιγμή που θ' αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα:
Χτυπάμε 4\' στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη ζυμώματος. Ανοίγουμε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω, το ανακατεύουμε με τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά (δε χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά οβάλ σχήματα. Τους φτιάχνουμε ένα σχέδιο στην επιφάνεια πατώντας τα ελαφρά με ένα πηρούνι ή ένα μικρό τρίφτη. Τα αραδιάζουμε σε ταψί και ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 30\' περίπου, ή ώσπου να ροδίσουν καλά. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 2-5 λεπτά περίπου (ανάλογα πόσο μελωμένα τα θέλουμε). Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε ανάποδα σε σίτα να στραγγίξουν και να κρυώσουν εντελώς. Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα-ένα, τα αναποδογυρίζουμε κι έτσι, όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, τα πασπαλίζουμε με καρύδι και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα. Τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου.
LOVECOOKING

    Blog Widget by LinkWithin

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More