Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020



ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΩ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ;


Οι κατσαρίδες είναι από τα πιο συχνά παρατηρούμενα έντομα.
Ζουν σε υγρά, σκοτεινά μέρη με δυνατότητα πρόσβασης σε νερό και είναι νυκτόβια.
Γενικά δεν κάνουν ζημιές αλλά υπάρχει η πιθανότητα να μεταφέρουν ασθένειες.
Έχουν εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες να περνούν από χαραμάδες έστω και του ενός χιλιοστού.  Αυτό τις κάνει δύσκολο να εντοπιστούν και να καταπολεμηθούν όπως επίσης και να εντοπιστούν σε σημεία όπως ντουλάπες, συρτάρια που είναι πολύ καλά κλεισμένα.
Τα κυριότερα είδη που συναντούμε στην Ελλάδα είναι:
  • α) Γερμανική κατσαρίδα :                    Βlattella Germanica
  • β) Κοινή κατσαρίδα :                           Blatta Orientallis
  • γ) Αμερικανική κατσαρίδα :                 Periplaneta Americana
  • δ) Με σκούρο δακτύλιο κατσαρίδα :   Supella Longipalpa
Ένα πολύ  ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κατσαρίδων είναι ότι είναι κανίβαλες και μπορούν να φαγωθούν μεταξύ τους, καθώς επίσης είναι νεκροφάγες και κοπροφάγες.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο καταπολέμησης τους ώστε με τη χρήση δολωματικού, τροφοελκυστικού  Gel να μεταφέρουμε το ειδικό σκεύασμα στη φωλιά τους.
Τα χρησιμοποιούμε κυρίως για τα μικρά κατσαριδάκια.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΑΡΚΕΤΟ;
Γενικά όχι… αν αναλογιστούμε ότι κάθε κατσαρίδα σε ένα μήνα μπορεί να γεννήσει έως και 1500 αυγά. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται επαναλαμβανόμενη εφαρμογή. Τα Gel καταπολέμησης κατσαρίδων δεν εξοντώνουν εκείνη τη στιγμή το έντομο αλλά μετά από 3 έως 4 ημέρες ώστε η μία από αυτές που έχει προσβληθεί να μεταφέρει το σκεύασμα στη φωλιά και να δηλητηριάσει και τις άλλες που θα την κανιβαλίσουν.
ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ.
Ο τρόπος καταπολέμησης με εντομοκτόνα είναι πολύ αποτελεσματικός στις περισσότερες περιπτώσεις. Η κατσαρίδα αμερικάνα βρίσκεται συνήθως σε φρεάτια δρόμου, κήπων, επαγγελματικών χώρων και κατοικιών, στον κήπο και μπορεί να “επισκέπτεται” το σπίτι μας. Καταλαβαίνουμε ότι η φωλιά της συνήθως δεν είναι εκεί που την βλέπουμε, οπότε ο στόχος του επαγγελματία είναι να ανακαλύψει την εστία της και να την καταπολεμήσει. Τα εντομοκτόνα καταπολέμησης της κατσαρίδας είναι άμεσα και ελαττώνουν τον πληθυσμό. Τα σκευάσματα είναι συνήθως πυρεθροειδή  και δεν δημιουργούν τοξικότητα σε ανθρώπους, ζώα παρά μόνο σε ψυχρόαιμους οργανισμούς.
Σε κάθε περίπτωση ο εξειδικευμένος επιστήμονας της ΤΕΖΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗΣ θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές ώστε να είναι ασφαλές σε όλους.
Γερμανικές κατσαρίδες (Βlattella Germanica)
Είναι το συνηθέστερο είδος που μπορούμε να συναντήσουμε στην Ελλάδα. Κρύβεται σε ηλεκτρικές συσκευές, ρωγμές τοίχου, σωλήνες, καλοριφέρ, κάδρα, ψευδοροφές και φρεάτια. Ο Γεωπόνος της ΤΕΖΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗΣ   θα εφαρμόσει τα κατάλληλα σκευάσματα σε σημεία που θα είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση τους.
ΜΠΟΡΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΩ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ?
Θεωρητικά η απάντηση είναι ναι. Στην πραγματικότητα όμως ο μη επαγγελματίας δεν έχει πρόσβαση σε σκευάσματα που είναι αποτελεσματικά και προμηθεύονται μόνο οι εξειδικευμένοι επιστήμονες. Επίσης τα σκευάσματα αυτά είναι αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες συνθήκες και με τρόπο εφαρμογής που γνωρίζουν οι επαγγελματίες, Άρα η επιλογή των δολωμάτων χρειάζεται γνώσεις και εμπειρία και είναι προφανώς και οικονομικά συμφερότερο να αναθέσετε την εφαρμογή σε εξειδικευμένους επιστήμονες για να λύσουν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.
ΤΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
Οι κατσαρίδες μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς και παράσιτα στο εσωτερικό και εξωτερικό του σώματός τους. Έρευνες   έδειξαν την παρουσία στις κατσαρίδες βακτηρίων, πρωτόζωων και αυγών εντερικών παρσίτων. Οι κατσαρίδες θεωρούνται υπεύθυνες για γαστρεντερίτιδα, τροφικές δηλητηριάσεις, δυσεντερία και διάρροια.
Οι Τροφές το νερό και τα μαγειρικά σκεύη  που είναι  εκτεθειμένα σε μόλυνση από κατσαρίδες είναι οι κυριότεροι φορείς στον άνθρωπο.
Υπάρχει μία αρκετά μεγάλη λίστα με βακτήρια, μύκητες και κάποιους ιούς που οι κατσαρίδες μεταφέρουν  από μέρος σε  μέρος.  Ένας άλλος  παράγοντας ανησυχίας είναι το άσθμα που προκαλείται από αλλεργία στις ίδιες τις κατσαρίδες.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More