Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Στις 21 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου, το Ηράκλειο

Παρά τα προβλήματα και τους προβληματισμούς, υπάρχουν όψεις της νεοελληνικής πραγματικότητας που προσφέρουν αισιοδοξία
. Και όταν αυτές οι όψεις έχουν άμεση σχέση με το Ηράκλειο και την Κρήτη, η χαρά που προσφέρουν σε όλους εμάς είναι διπλή.

Η πόλη του Ηρακλείου ανακηρύχθηκε ως μία από τις 21 "Πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου" για το 2012, από τον Οργανισμό Intelligent Communities Forum που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Η ανακοίνωση της φετινής λίστας με τις "Πιο έξυπνες πόλεις" πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από το συνιδρυτή του ICF Λουί Ζακαρίλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.

Κάθε χρόνο το ICF προσδιορίζει ένα θέμα, που αποτελεί και το κριτήριο για τις υποψηφιότητες και φυσικά τη βαθμολόγηση των υποψήφιων πόλεων. Κεντρικό θέμα της φετινής αξιολόγησης ήταν η ύπαρξη αστικού οικοσυστήματος καινοτομίας στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Η καινοτομία είναι μία από τις πέντε καθοριστικές παραμέτρους που εξετάζει συνολικά το ICF όταν κρίνει τις υποψήφιες κοινότητες (κοινότητα με την έννοια του οικισμού) απ' όλο τον κόσμο για να απονείμει τα βραβεία του. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η σημασία της καινοτομίας στη φετινή βράβευση, που, βάσει του θέματος-κριτηρίου, συνίστατο στο να κριθεί πως οι "έξυπνες" κοινότητες δημιουργούν δυναμικά και αναπτυσσόμενα καινοτόμα οικοσυστήματα, στη βάση της τεχνολογίας στην πληροφορική και τις επικοινωνίες.

Συνολικά, οι τιμώμενες κοινότητες του 2012 είναι 21, εκ των οποίων μόνο 4 προέρχονται από την Ευρώπη, ενώ οι υπόλοιπες είναι 10 από τη Βόρεια Αμερική, 3 από τη Λατινική Αμερική και 4 από την Ασία. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη βράβευση του Ηρακλείου έχει το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές κοινότητες, για την ακρίβεια 10, έχουν βραβευτεί ξανά κατά το παρελθόν και μόνο 11 εμφανίζονται στη λίστα για πρώτη φορά - μεταξύ αυτών και το Ηράκλειο.

Αναλυτικά, η λίστα των "έξυπνων" κοινοτήτων για το 2012 έχει ως εξής: Από τις ΗΠΑ, το Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, το Όστιν του Τέξας, η περιοχή Κολούμπους του Οχάιο, η Ντακότα στη Μινεσότα, το Ντάνβιλ της Βιρτζίνια και το Ρίβερσαϊντ στην Καλιφόρνια. Από τον Καναδά προέρχονται τέσσερις κοινότητες, το Σεντ Τζον στο Νιου Μπρούνσβικ, η πόλη του Κεμπέκ, το Γουίνιπεγκ και το Στράντφορντ στο Οντάριο. Στην αμερικανική ήπειρο βρίσκονται και άλλοι τρεις διακριθέντες, το Ντουράνγκο στο Μεξικό, η Κουριτίμπα στη Βραζλιλία και το Τούξτλα Γκουτιέρεζ στο Μεξικό.

Στην Ευρώπη, εκτός από το Ηράκλειο, βρίσκονται επίσης η Φρανκφούρτη στη Γερμανία, η Βαρκελώνη στην Ισπανία και το Ούλου της Φινλανδίας. Τέλος η λίστα κλείνει με δύο κοινότητες της Αυστραλίας (Ίπσουιτς στην Κουίνσλαντ και Πρόσπεκτ στη Νότια Αυστραλία) και δύο στην Ταϊβάν (Ταϊτσούνγκ Σίτι, Νέα Ταϊπέι).

Η αξιολόγηση είναι ετήσια. Πόλεις από όλο τον κόσμο υποβάλλουν αναφορά παρουσιάζοντας τις υποδομές και τις δραστηριότητές τους κάτω από συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει ο αξιολογών οργανισμός. Η αξιολόγηση θα συνεχιστεί, και στις 15 του Γενάρη θα ανακοινωθούν οι επτά κορυφαίες πόλεις στην ετήσια συνάντηση του Pacific Telecommunications Council (www.ptc.org ) στη Χονολουλού. Ο κύκλος θα κλείσει στη Νέα Υόρκη στις 8 Ιουνίου, στην ετήσια σύνοδο Building the Broadband Economy (www.icfsummit.com ), όπου θα ανακοινωθεί η κορυφαία πόλη.

Η 12σέλιδη αναφορά που υποβλήθηκε στον οργανισμό ICF συντάχτηκε από τον προϊστάμενο Πληροφορικής και Επικοινωνιών Κ. Μοχιανάκη και το συνεργάτη του Δήμου Λάζαρο Αγαπίδη, με την υποστήριξη του διευθυντή του Τεχνολογικού Πάρκου Αρτέμη Σαϊτάκη και του διευθυντή του ΚΕΚ του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μιχάλη Καθαράκη.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More