Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Εφηβεία και σεξ

«Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί», γράφει ο Σαίξπηρ, αναφερόμενος στους εφήβους και πιθανώς πρόκειται για μια φράση που έχει περάσει από το μυαλό σας, αν έχετε παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία. Περίοδος αμφισβητήσεων και ανατροπών για τις οποίες ούτε οι έφηβοι ούτε οι γονείς είναι ποτέ πραγματικά έτοιμοι, η εφηβεία είναι μια από τις ομορφότερες, αλλά και πιο δύσκολες περιόδους της ζωής. Oι γονείς βλέπουν το παιδί τους να περνά στον κόσμο των ενηλίκων και το σεξ αποκτά ξαφνικά καίριο ρόλο στη ζωή των εφήβων. Πολύ συχνά θέμα-ταμπού, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν έφηβοι και γονείς. Πώς να προσεγγίσετε τη σεξουαλική ωρίμανση του παιδιού σας; Και οι έφηβοι, πώς να μπείτε ομαλά, χωρίς φόβους και περιττές αγωνίες, στο γοητευτικό κόσμο των ερωτικών σχέσεων;

Η εφηβεία είναι μια ηλικιακή περίοδος που μπορεί να αρχίσει από τα 10 και διαρκεί έως και τα 19 χρόνια. Χωρίζεται αναπτυξιακά σε 3 περιόδους: Στην πρώιμη εφηβεία (10-14), στη μέση εφηβεία (14-17) και στην όψιμη εφηβεία (πάνω από 17).
Oι κύριες πηγές ενημέρωσης των εφήβων για το σεξ είναι οι γονείς (22%) και οι φίλοι (21%). Σε μικρότερο βαθμό ενημερώνονται από το σχολείο (18,2%), το Ιnternet (18,6%), τα αδέλφια (16%), την τηλεόραση (13,3%), τα περιοδικά (13,2%) και τα βιβλία (13,9%).

Έρευνα σε 529 εφήβους ηλικίας 15-16 ετών, στην περιοχή της Αττικής, αποκάλυψε ότι μέχρι τα 16 χρόνια το 20% των εφήβων (το νούμερο είναι 1 προς 3 όσον αφορά την αναλογία κοριτσιών - αγοριών) έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή τους. Το ποσοστό αυτό φτάνει γύρω στο 40% μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Από τους σεξουαλικά δραστήριους εφήβους, 10% δεν χρησιμοποιούν καμία αντισυλληπτική μέθοδο, 39% χρησιμοποιούν αναξιόπιστες μεθόδους, όπως οι μέθοδοι ρυθμού ή απόσυρσης, 51% χρησιμοποιούν το προφυλακτικό, 5% χρησιμοποιούν το «χάπι».




Από ιατρική άποψη, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το πώς αισθάνεσαι: Αν πονάει πολύ η κοιλιά ενός κοριτσιού και αισθάνεται άβολα με όλο αυτό το αίμα, τότε μάλλον δεν θα έχει διάθεση να κάνει έρωτα. Αλλά όταν η αιμορραγία δεν είναι μεγάλη, γίνεται χωρίς πρόβλημα.

Φυσικά. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα τόσο πιο γόνιμη είναι, άρα και την πρώτη φορά θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρει μέτρα αντισύλληψης. Στην εφηβεία, μάλιστα, μπορεί να υπάρχει μεγάλη αναπαραγωγική ικανότητα.

Ασφαλώς όχι, αν αυτό σου συμβαίνει περιστασιακά. Σεξουαλική δυσλειτουργία υπάρχει όταν δεν είσαι σε θέση να κάνεις έρωτα, επειδή το πέος σου δεν σκληραίνει ποτέ όσο θα έπρεπε. Όταν αυτό συμβαίνει περιστασιακά, έχει να κάνει συνήθως με τον έντονο φόβο που νιώθεις ότι δεν θα τα καταφέρεις και ότι θα αποτύχεις ως ερωτικός σύντροφος. Και τότε είναι πολύ σημαντικό να το κουβεντιάσεις με τη φίλη σου, η οποία μπορεί να σου δείξει ότι ένα σκληρό πέος δεν είναι το παν για εκείνη και αυτό από μόνο του μπορεί να θεραπεύσει αμέσως το πρόβλημα. Γενικά, πάντως, τα αγόρια και οι νέοι άνδρες δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα όταν αισθάνονται άνετα με τη σύντροφό τους. «Ανίκανος» είναι επίσης μια άκομψη έκφραση για να χαρακτηρίσουμε τους άνδρες που πάσχουν από υπογονιμότητα-, δεν μπορούν, δηλαδή, να κάνουν παιδιά επειδή δεν υπάρχουν -ή υπάρχουν λίγα- σπερματοζωάρια στο σπέρμα τους. Η υπογονιμότητα δεν έχει καμία σχέση με τη σεξουαλική δυσλειτουργία· οι άνδρες, δηλαδή, μπορεί να έχουν κανονική στύση, αλλά να μην μπορούν να τεκνοποιήσουν. Η υπογονιμότητα διαπιστώνεται μόνο με ειδικές εξετάσεις.

Μόνο μία φορά. Μετά πρέπει να το πετάξεις. Είναι φτιαγμένο από πολύ λεπτό καουτσούκ και εύκολα δημιουργούνται πολύ μικρά σκισίματα που δεν φαίνονται καν. Γι’ αυτό και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός κάθε φορά που χρησιμοποιείς ένα και να το βγάζεις από το περιτύλιγμά του με προσοχή. Το εφαρμόζεις στο πέος -εφόσον είναι ήδη σκληρό- και το ξετυλίγεις τελείως προς τα κάτω. Μετά την εκσπερμάτιση, θα πρέπει να βγάλεις το πέος σου, μαζί με το προφυλακτικό, από τον κόλπο, κρατώντας την άκρη του προφυλακτικού και πριν μαλακώσει το πέος (γιατί μπορεί να ξεφύγει σπέρμα έξω από το προφυλακτικό).

Είναι μια λεπτή ελαστική μεμβράνη που περιορίζει το άνοιγμα του κόλπου, φράζοντας εν μέρει τη σύνδεσή του με τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Στο κέντρο της έχει ένα μικρό άνοιγμα, το οποίο αργότερα διευρύνεται με τη σεξουαλική πράξη (σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τόσο ελαστικός, ώστε η διείσδυση να μην τον σπάσει). Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζεις ότι το σχήμα και η ανθεκτικότητά του διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Το τι συμβαίνει στην κάθε γυναίκα είναι διαφορετικό. Το πιο πιθανό είναι να αισθανθείς μια μικρή ενόχληση και ίσως να έχεις και λίγο αίμα.

Το θέμα είναι να καταλάβεις τι ακριβώς θέλεις για να έρθεις σε οργασμό και αυτό είναι κάτι που θα το μάθεις από την εμπειρία και τον πειραματισμό σου. O οργασμός είναι ένα ζήτημα που διαφέρει αρκετά από γυναίκα σε γυναίκα και που έχει να κάνει με το σώμα σου, το σύντροφό σου, αλλά και τη διάθεσή σου κάθε φορά.

Πρόκειται για ένα μεγάλο μύθο. Η αποτελεσματικότητα αυτής της πολύ δημοφιλούς μεθόδου είναι αβέβαιη και μικρή. Κατ’ αρχάς, δεν προφυλάσσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αλλά δεν σε προφυλάσσει ούτε από μια πιθανή εγκυμοσύνη, πρώτον γιατί δεν μπορείς να είσαι σίγουρη πως ο σύντροφός σου θα προλάβει να «τραβηχτεί» και δεύτερον γιατί και οι εκκρίσεις που προηγούνται της εκσπερμάτισης είναι πιθανό να περιέχουν ποσότητα σπερματοζωαρίων (κυρίως αν έχει προηγηθεί πρόσφατα εκσπερμάτιση του συντρόφου και έχουν παραμείνει υπολείμματα σπέρματος στο πέος του).

Αν δεν είσαι 100% σίγουρη για τις ημερομηνίες (η ωορρηξία συμβαίνει 14 -16 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο), δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείς αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης. Κατ’ αρχάς δεν σε προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και έπειτα δεν μπορείς να είσαι απολύτως βέβαιη πως πέφτεις μέσα στους υπολογισμούς σου.

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι μια πολύ αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης (σε προστατεύει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σχεδόν 100%), αρκεί να είσαι συνεπής και προσεκτική (να μην ξεχνάς να το παίρνεις καθημερινά). Παράλληλα, το χάπι ρυθμίζει τον κύκλο σου και βοηθά στην αντιμετώπιση ορμονικών προβλημάτων, όπως είναι η υπερτρίχωση και η ακμή, μειώνει τη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου και σε απαλλάσσει από τους πόνους της περιόδου. Δεν σε προστατεύει, όμως, από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σκόπιμο να παίρνεις μόνο το χάπι αν δεν έχεις μια σταθερή και μονογαμική σχέση και δεν είσαι απολύτως βέβαιη για την καλή υγεία τόσο του συντρόφου σου όσο και τη δική σου. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς πάντα και το προφυλακτικό.

Σχετικά με την ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι περισσότεροι έφηβοι γνωρίζουν μόνο το AIDS (35%), ενώ 22,1% γνωρίζουν το AIDS και την Ηπατίτιδα Β. Ελάχιστες είναι οι γνώσεις για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
vita.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More