Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Παίζουν με την αγωνία του κόσμου - Άγνωστο πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα - Ποιός συντηρεί την φημολογία;


- Αναμένονται δηλώσεις του πρωθυπουργού ή του κ.Βενιζέλου
- Παιχνίδι διαρροών: Λένε για μόνιμο χαράτσι στα ακίνητα! - 'Οχι προς το παρόν στην εξίσωση του φόρου στα καύσιμα
- Πολύωρη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής
- Την Πέμπτη συνάντηση Βενιζέλου - Παπούλια - Την Τρίτη Παπανδρέου - Μέρκελ
- ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η κυβερνητική επιτροπή συνεδριάζει εδώ και τουλάχιστον 4 ώρες και συζητά όλα όσα έχουν ειπωθεί στις 2 τηλεδιασκέψεις Βενιζέλου - τρόικας.
Από το βράδυ της Τρίτης έως και αυτή την ώρα, οι διαρροές δίνουν και παίρνουν, οι φήμες διογκώνονται και ο ελληνικός λαός παραμένει στο σκοτάδι και απ' οτι φαίνεται θα παραμένει για πολύ ακόμα.

Αυτό που λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι οτι το μόνο που ίσως να γίνει σήμερα είναι μια πολιτική δήλωση από τον πρωθυπουργό, μια δήλωση περίγραμμα του τι μας περιμένει. Τίποτα όμως συγκεκριμένο.

Οι πληροφορίες λένε οτι από την στιγμή που δεν υπάρχει οριστική συμφωνία με την τρόικα δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο.

Επισήμως, αύριο ο κ.Βενιζέλος θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιθανότατα για να τον ενημερώσει. Ανεπισήμως λέγεται οτι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να πάει τελικά στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Επισήμως γνωρίζουμε οτι το σαββατοκύριακο ο κ.Βενιζέλος θα είναι στην Ουάσινγκτον όπου πιθανότατα θα πάρει το τελικό ΟΚ από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ανεπισήμως, κάποιοι λένε οτι τα μέτρα μάλλον θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Μομφή Βενιζέλου στους υπουργούς


Μίλησε ευθέως για νέα μέτρα, είπε οτι θα τα επιβάλλει με πόνο ψυχής και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εμμέσως πλην σαφώς την τρόικα για όλα όσα έχει κάνει για εμάς. Κι αυτό ήταν μια ευθεία μομφή προς τους συναδέλφους του υπουργούς, οι οποίοι αν είχαν κάνει όλα όσα έπρεπε δεν θα ήμασταν τώρα σ' αυτή την κατάσταση.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης έστρωσε το χαλί για όσα περιμένουμε να ανακοινωθούν από τον ίδιο άγνωστο πότε. Πάντως το παιχνίδι των διαρροών καλά κρατεί με πληροφορίες για ακραία μέτρα όπως το μόνιμο τέλος στα ακίνητα ή την αναβολή εφαρμογής της εξίσωσης του φόρου στα καύσιμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν οτι μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αναμένεται μια δήλωση του πρωθυπουργού, ίσως και του κ. Βενιζέλου, αλλά σε πολιτικό επίπεδο. Όπως λένε από την στιγμή που δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την τρόικα, δεν μπορούν να ανακοινώσουν τίποτα επίσημα.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στη Βουλή με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξηγώντας ότι τα νέα συμπληρωματικά του Μεσοπρόθεσμου μέτρα, πρέπει να ληφθούν όχι για να ανεβάσουν τον πήχη των δημοσίων εσόδων αλλά για να υποκαταστήσουν μέτρα που είχαν υπολογιστεί με πιο αισιόδοξο τρόπο. Ομολόγησε δηλαδή την αποτυχία του!

«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες –είπε- προσθέτοντας όμως ότι δεν θα είναι εύκολες, θα είναι οδυνηρές ενώ δεσμεύτηκε ότι « αν μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε μια λύση να είναι λιγότερο επώδυνη να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσουμε τα όρια».

Ο υπουργός έκανε και αυτοκριτική για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα υποστηρίζοντας ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων ενώ εκτίμησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε δημοκρατικά μέσα από εκλογές, και αναρωτήθηκε τι θα πει ο κ. Σαμαράς που μιλά για επαναδιαπραγμάτευση.

Στο σημείο αυτό ο κ.Βενιζέλος είπε: "Χωρίς τον έλεγχο της τρόικας τα δημοσιονομικά θα είχαν εκτροχιαστεί".

Έκανε επίσης την διαπίστωση οτι «ο ελληνικός λαός ταλαιπωρείται, η χώρα είναι στεναχωρημένη, απογοητευμένη κι απαισιόδοξη είναι όμως αξιοπρεπής κι υπερήφανη»...

Στη συνέχεια ομολόγησε για ακόμα μια φορά την αποτυχία λέγοντας : «Επαναλαμβάνω ότι μας εκβιάζουν οι αγορές, και μας ταπεινώνουν οι καταστάσεις. Το να δημιουργούμε κάθε μέρα μία ζοφερή ατμόσφαιρα, είναι μία ψυχολογική επιβάρυνση που επιδεινώνει την ψυχολογική κατάσταση».

Aργά το βράδυ της Τρίτης ελληνική κυβέρνηση και τρόϊκα δήλωσαν ικανοποιημένοι (ίσως είναι και οι μόνοι) για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, κανείς δεν έχει πει ξεκάθαρα ποια είναι η συμφωνία.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ - Ακίνητα: Οι τελευταίες διαρροές μιλούν για μόνιμο μέτρο. Όμως πιο πιθανή θεωρείται ηεπέκταση έως και το 2014 του μέτρου του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
- Μισθοί: οριζόντια μείωση μισθών 20% πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα ισχύσει επί των μειωμένων μισθών.

- Mετάθεση πληρωμών: Εξετάζεται να δοθεί το δώρο Χριστουγέννων τον Ιανουάριο, αλλά και οι μισθοί από εδώ και πέρα να μην προκαταβάλονται αλλά να εξοφλούνται.

- Συντάξεις: Περικοπές από τα 1.200 ευρώ και πάνω! Επίσης περικοπή στα εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον, ανοικτό και το ενδεχόμενο επιβολής ΛΑΦΚΑ από 2% έως 20%.

- Απολύσεις: Υπολογίζεται ότι στην πρώτη λίστα της εφεδρείας θα συμμετάσχουν 50.000 εργαζόμενοι.

- Αφορολόγητο: Κι άλλη μείωσή του από 4.000 έως 6.000 ευρώ.

- Πετρέλαιο: Εξομοίωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Φήμες κατά την διάρκεια της κυβερνητικής λένε οτι μπορεί να μην εφαρμοστεί τώρα.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπό συζήτηση είναι όχι μόνο τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2011 και η προετοιμασία του 2012, αλλά και τα μέτρα του 2013 και 2014, τα οποία δεν είχαν εξειδικευθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.


πηγή: Newsit.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More