Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Lemon Meringue Pie

Υλικά:

Για τη γέμιση και τη μαρέγκα:
  • 2 λεμόνια
  • νερό ( μαζί με το χυμό των λεμονιών να είναι 325 ml)
  • 2 κ.σ. (40 γρ.) corn flour
  • 250 γρ. caster ζάχαρη (πολύ ψιλή)
  • 2 αυγά
  • 25 γρ. βούτυρο
Για τη βάση:
  • 75 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. caster ζάχαρη (πολύ ψιλή)
  • 175 γρ. αλεύρι
  • 1 κρόκος αυγού
  • κρύο νερό
Εκτέλεση:

Αρχικά φτιάχνουμε τη βάση. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε σε κρέμα το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ενσωματώνουμε τον κρόκο του αυγού και στη συνέχεια το κοσκινισμένο αλεύρι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα και σταδιακά προσθέτουμε νερό μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη.

Ανοίγουμε ένα φύλλο και με τη βοήθεια του πλάστη τοποθετούμε σε τσέρκι βουτυρωμένο. Ό,τι περισσεύει από τα πλαϊνά τοιχώματα το αφαιρούμε. Στη συνέχεια είτε τρυπάμε με πιρούνι και καλύπτουμε εφαρμοστά με αλουμινόχαρτο ή τοποθετούμε πάνω από το φύλλο λαδόχαρτο και αρκετά ξερά φασόλια για βάρος. Στόχος να μη φουσκώσει το φύλλο κατά το ψήσιμο.

Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή το λαδόχαρτο με τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και από το τσέρκι. Αν χρειάζεται αφήνουμε στο φούρνο λίγο ακόμα.

Για τη γέμιση που στην ουσία πρόκειται για lemon curd κάνουμε τα εξής: Φτιάχνουμε ξύσμα από τα λεμόνια και στη συνέχεια τα στύβουμε.

Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε το χυμό με το νερό ( σύνολο 325 ml), το ξύσμα, το βούτυρο και 125 γρ. ζάχαρη.

Ανακατεύουμε λίγο και στη συνέχεια συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά ώσπου το μίγμα να χυλώσει.

Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους από τα αυγά μας. Προσοχή προηγουμένως έχουμε χτυπήσει πολύ καλά τους κρόκους.

Επαναφέρουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για λίγα λεπτά. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε πιο γλυκιά γεύση προσθέτουμε ζάχαρη.

Στη συνέχεια χύνουμε το χυλό μέσα στη βάση μας προσεχτικά.

Από πάνω προσθέτουμε την μαρέγκα την οποία φτιάχνουμε ως εξής: Καταρχήν προσοχή το μπολ ανάδευσης να μην έχει λιπαρά υπολείμματα. Επίσης, τα ασπράδια δεν πρέπει να είναι πολύ κρύα (ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου). Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να πήξουν (προσοχή να μην υπάρχει καθόλου κρόκος μαζί με τα ασπράδια). Χαρακτηριστικά όταν ανασηκώσουμε τον αυγοδάρτη του μίξερ θα σχηματίζονται «μύτες» και θα μπορούμε ακόμα και να αναποδογυρίσουμε το μπολ χωρίς να χυθεί η μαρέγκα.

Στη συνέχεια για μαλακή μαρέγκα προσθέτουμε πολύ γρήγορα τη ζάχαρη ενώ αν προτιμάμε σφιχτή μαρέγκα βάζουμε προοδευτικά τη ζάχαρη. Και στις 2 περιπτώσεις το μίξερ είναι σε χαμηλότερη ταχύτητα .

Αφού απλώσουμε πάνω από τη γέμιση την μαρέγκα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 110-120 βαθμούς για τουλάχιστον 1 ώρα. Η μαρέγκα πρέπει να σιγοψηθεί.

Αφήνουμε στη συνέχεια να κρυώσει και σερβίρουμε. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με φέτες λεμόνι.


πηγή greekcook.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More