Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ο αόρατος καρχαρίας

Ο αόρατος καρχαρίας

Και εκεί που νομίζαμε πως δεν υπάρχει τίποτε πιο τρομακτικό στη θάλασσα από έναν καρχαρία, έρχονται οι επιστήμονες να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε με ένα νέο είδος καρχαρία που παραμένει αόρατος.
Πρόκειται για το σπάνιο είδος etmopterus spinax, ο οποίος έχει μικρό μέγεθος και μπορεί και παραμένει ασφαλής αφού κανείς δεν μπορεί να τον δει.
Σύμφωνα με την Huffington Post, αν και ο εν λόγω καρχαρίας φωσφορίζει στο σκοτάδι, ωστόσο έχει την ικανότητα να δημιουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση με αποτέλεσμα να ενσωματώνεται πλήρως στο περιβάλλον του και να μην γίνεται αντιληπτός.
Μετά από ανάλυση του καρχαρία, οι επιστήμονες είδαν πως έχε εννέα “φωτεινές” περιοχές στο σώμα του όπου το φως φυλακίζεται και έτσι δημιουργείται ένας αόρατος μανδύας. Οι επιστήμονες εικάζουν πως η εν λόγω ικανότητά του παίζει κάποιο ρόλο στην αναπαραγωγή, δίνοντας το σήμα ότι είναι έτοιμος να αναπαραχθούν ή πως είναι ο καλύτερος υποψήφιος για ζευγάρωμα.
Οι ερευνητές που θα δημοσιεύσουν τη μελέτη τους στο Journal of Experimental Marine Biology and Ecology, σημειώνουν πως αυτό το είδος καρχαρία έχει εντοπιστεί στα νησιά Okinawa της Ιαπωνίας και κατά το παρελθόν στην περιοχή γύρω από την Ταΐβάν και τη νότια Ιαπωνία.


otherside.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More