Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Αριστερόχειρες: Σε έναν κόσμο που βλέπει… δεξιά

Αριστερόχειρες
Σε έναν κόσμο όπου οι ικανοί πρέπει να έχουν «δεξιότητες», το ποδαρικό γίνεται «με το δεξί», θριαμβεύουν οι «επιδέξιοι» και ο αγγλικός όρος «right» παντρεύει το «δεξιός» με το «σωστός», μήπως οι αριστερόχειρες είναι… χαμένοι από χέρι; Οι στατιστικές συγκλίνουν στο ότι ένας στους δέκα ανθρώπους είναι αριστερόχειρας, και μπορεί πλέον το 10% από εμάς να μην αντιμετωπίζεται ως «λάθος της φύσης» όπως παλιότερα, αλλά δεν παύει να ζει στους ρυθμούς του υπόλοιπου 90%, για το οποίο μοιάζει να φτιάχτηκαν τα πάντα.
  • Η «κατάρα» των αριστερόχειρων
Διαβολικό σημάδι θεωρούταν στους περισσότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας η τάση προς την χρήση των αριστερών μελών του σώματος, γι’ αυτό και «εξοστρακιζόταν» ως ένδειξη κακοτυχίας. Εξαίρεση στον κανόνα του «δεξιού», οι Ίνκας πίστευαν ότι οι αριστερόχειρες διαθέτουν μαγικές και θεραπευτικές ικανότητες, ενώ και ο ταντρικός βουδισμός τους είχε αποδώσει την ιδιότητα της σοφίας.
Παρ’ όλα αυτά, ο δυτικός κόσμος χρειάστηκε πολλούς αιώνες για να διορθώσει την αδικία προς τους αριστερόχειρες. Δεν απέχουν πολλές δεκαετίες οι πρακτικές των γονέων που πίεζαν τα αριστερόχειρα παιδιά τους να γράψουν με το δεξί με επιβολή ποινών στην αντίθετη περίπτωση. Μάλιστα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συγκροτήθηκε και η βρετανική κοινότητα αριστερόχειρων με το χαρακτηριστικό όνομα «Left behind», με σκοπό την εξάλειψη απάνθρωπων φαινομένων, από την πεποίθηση ότι οι αριστερόχειρες ζουν λιγότερο μέχρι τον… ακρωτηριασμό του χεριού των αριστερόχειρων παιδιών, που συνέβαινε σε πολλά μέρη του γεμάτου προκαταλήψεις πλανήτη μας. Για να αποκατασταθεί η τάξη, έπρεπε να πάρει τον λόγο… η επιστήμη.
  • Η επιστημονική εξήγηση
Η αριστεροχειρία –έκπληξη!- δεν είναι σημάδι του Σατανά. Πρόκειται απλώς για την υπερίσχυση του δεξιού μέρους του εγκεφάλου έναντι του αριστερού, και επομένως –αφού ο εγκέφαλός δίνει εντολές στο σώμα μας «χιαστί»- την απόδοση των κυρίαρχων εντολών προς το αριστερό μέρος του σώματος.
Διάφορες θεωρίες έχουν διατυπωθεί σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν στην υπερίσχυση του δεξιού λοβού του εγκεφάλου. Μία από αυτές, που διατυπώθηκε από τον νευροβιολόγο Geschwind κατονομάζει ως υπεύθυνη την ορμόνη της τεστοστερόνης, καθώς βρίσκεται σε μεγαλύτερα ποσοστά στους αριστερόχειρες παρά στους δεξιόχειρες. Επιπλέον, η αυξημένη ορμόνη και οι διάφορες στατιστικές στις οποίες προχώρησε ο Geschwind δικαιολογούν την σύνδεση της αριστεροχειρίας με υψηλά ποσοστά αυτοάνοσων νοσημάτων, δυσλεξίας και μαθησιακών δυσκολιών.
Άλλη μία ενδιαφέρουσα –όσο και αναπόδεικτη- θεωρία, επισημαίνει πως τα δίδυμα παιδιά πολύ συχνά γεννιούνται σε ζεύγη ενός δεξιόχειρα και ενός αριστερόχειρα. Επομένως, όλα τα αριστερόχειρα βρέφη είναι στην ουσία το «αριστερό» μέλος διδύμων, εκ των οποίων το δεξιόχειρο έμβρυο έχει αποτύχει να αναπτυχθεί στα αρχικά στάδια της εμβρυακής φάσης και έτσι γεννιέται μόνο το αριστερόχειρο. Πάντως, η επιστήμη αποδεικνύει πως η αριστεροχειρία είναι θέμα γονιδίων, καθώς μπορεί να εντοπιστεί όντως από την εμβρυακή φάση, παρατηρώντας πιο χέρι φέρνει το έμβρυο κοντά στο στόμα του.
  • Ένας κόσμος… δεξιοτήτων
Παρά την επιστημονική εξήγηση της αριστεροχειρίας και την «επιστροφή» των μελών της από την Σπιναλόγκα των εγκεφαλικών εντολών, δεν παύουν όλα τα εξαρτήματα, οι υπηρεσίες, οι συνήθειες της κοινωνίας να εξυπηρετούν αποκλειστικά τους δεξιόχειρες. Τα κουμπιά του ποντικιού στον υπολογιστή, τα ψαλίδια, το ρολόι, οι κατασκευαστές εργαλείων, όλοι υποθέτουν πως τα παραπάνω αντικείμενα χρησιμοποιούνται μόνο από δεξιόχειρες.
Πλάι στους μύθους και στις «αδικία» των αριστερόχειρων, ωστόσο, υπάρχουν και οι άλλες «φήμες», θετικές αυτή την φορά, που συνδέουν τους αριστερόχειρες με το ταλέντο στην αρχιτεκτονική, την μουσική, τις εφαρμοσμένες επιστήμες, αλλά και την εξαιρετική μνήμη. Η τεράστια λίστα των ταλαντούχων αριστερόχειρων που όλοι γνωρίζουμε δεν διαψεύδει τον παραπάνω κανόνα: ο Leonardo DaVinci, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Picasso, ο Ραφαήλ, ο Μπετόβεν, ο Jimmi Hendrix, ο Kurt Cobain, ο Bob Dylan, ο David Bowie, ο Paul McCartney, ο Νεύτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος, μέχρι και φανταστικοί χαρακτήρες όπως ο Bart Simpson, ο Κέρμιτ ο Βάτραχος και ο Rocky Balboa αποτελούν διάσημα παραδείγματα από την μακρά λίστα αριστερόχειρων.
  • Αριστερόχειρες… αγορές στην Ελλάδα
Ένα κατάστημα-χώρος συνάντησης αποκλειστικά για αριστερόχειρες στην Αθήνα κάνει την διαφορά, καθώς διαθέτει μια ποικιλία προϊόντων κατασκευασμένα για το… «άλλο» χέρι. Ρολόγια, σκεύη κουζίνας, ψαλίδια, εργαλεία, στυλό, βοηθήματα γραφής και πολλά άλλα «ευρήματα» μπορείτε να ανακαλύψετε στον «Αριστερόχειρα» (Εμμ. Μπενάκη 25, τηλ: 210 3845840) ή να αγοράσετε online για εσάς ή τους αριστερόχειρες φίλους σας από το Aristeroxeiras.gr.
  • Αριστερόχειρα fun facts
*Οι άνδρες έχουν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν αριστερόχειρες.
*Οι περισσότεροι αριστερόχειρες ζωγραφίζουν φιγούρες που βλέπουν προς τα δεξιά.
*Η δυσαρθρία και η δυσλεξία εμφανίζονται συχνότερα στους αριστερόχειρες, ειδικότερα σε όσους έχουν εξαναγκασθεί να αλλάξουν χέρι γραψίματος στην παιδική τους ηλικία.
*Οι αριστερόχειρες τείνουν να προσαρμόζουν την όρασή τους κάτω από το νερό πιο εύκολα από τους δεξιόχειρες.
*Οι αριστερόχειρες τείνουν συχνά να είναι… «άσοι» στο τένις, στο μπέιζμπολ, την κολύμβηση και την ξιφασκία.
*Οι αριστερόχειρες εισέρχονται στην εφηβεία 4 με 5 μήνες νωρίτερα από τους δεξιόχειρες.
*4 από τους 5 σχεδιαστές των υπολογιστών Macintosh ήταν αριστερόχειρες.
*1 στους 4 αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος της NASA «Απόλλων» ήταν αριστερόχειρες – 250% περισσότερο από το φυσιολογικό επίπεδο.
*Οι αριστερόχειρες έχουν λιγότερη ανοχή στο αλκοόλ, εξαιτίας του πιο ευάλωτου στο ποτό δεξιού μέρους του εγκεφάλου.
*Οι αριστερόχειρες είναι γενικώς πιο έξυπνοι, όμορφοι, ευφάνταστοι και πολυτάλαντοι από τους δεξιόχειρες –σύμφωνα πάντα με το Κλαμπ των Αριστερόχειρων!


otherside.com

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More