Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Προγράμματα δίνουν ανάσα σε 55.000 ανέργους

Προγράμματα δίνουν ανάσα σε 55.000 ανέργους
Προχθές ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προειδοποιούσε ότι έρχεται «ο δυσκολότερος χειμώνας σε σχέση με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την ανεργία». Χθες όμως η Κυβερνητική Επιτροπή εμφανίστηκε αποφασισμένη να πατάξει το πρόβλημα και, σε συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αποφάσισε την έναρξη προγραμμάτων υποστήριξης των ανέργων. Τα προγράμματα θα αφορούν, σε πρώτη φάση, 55.000 ανέργους και ο αριθμός δεν αποκλείεται να φτάσει μελλοντικά τους 70.000. Οπως τονίστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, θα πρόκειται για προγράμματα απασχόλησης με πεντάμηνες συμβάσεις σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα. Ο μισθός όσων ενταχθούν σε αυτά θα είναι 625 ευρώ τον μήνα, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πρόγραμμα θα αρχίσει στα τέλη αυτού του μήνα ή το πολύ στις αρχές Σεπτεμβρίου από την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και ώς τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Εκτός όμως από το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα για τους ανέργους, η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει και προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μέσω επιδότησης των επιχειρήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν σε μια σειρά νέων προγραμμάτων προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέση εργασίας τους. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους, αφού για την καταπολέμηση της ανεργίας θα αξιοποιηθεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ (Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013).
Θα προβλέπεται επίσης η ενοποίηση των δράσεων για την επαγγελματική κατάρτιση, μέσω του συντονισμού των υπουργείων που υλοποιούν προγράμματα τα οποία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Με κοινό συντονισμό θα γίνεται και η διαχείριση των χρημάτων για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Θα οριστεί επίσης νέα διαδικασία πιστοποίησης των φορέων επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία δεν θα αφορά μόνο τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και το εκπαιδευτικό τους αντικείμενο, ενώ οι εκπαιδευτικοί φορείς θα συνδέονται με συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναλαμβάνουν και την πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων.
Αξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι εισάγεται η διαδικασία της μοριοδότησης των ανέργων, με κριτήρια τον χρόνο παραμονής στην ανεργία, το επάγγελμα κ.ά. Οι άνεργοι που θα προηγούνται σε μόρια θα λαμβάνουν ένα ειδικό κουπόνι με το οποίο θα μπορούν να επιλέγουν φορέα και πρόγραμμα κατάρτισης.
Με τη διαδικασία αυτή ο εκπαιδευόμενος αναλαμβάνει πλέον ο ίδιος την επιλογή φορέα, με κριτήριο την ποιότητα της εκπαίδευσης και τη συντομότερη επάνοδό του στην εργασία. Η έγκριση των προγραμμάτων που υλοποιεί ο φορέας θα γίνεται μετά τη συγκέντρωση του αναγκαίου αριθμού των εκπαιδευομένων και αποκλείεται η δυνατότητα διαπλοκής, ενώ οι εκπαιδευόμενοι άνεργοι θα προπληρώνονται το ποσό της επιδότησης που προβλέπει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ετσι, δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα του παρελθόντος όπου εκπαιδευόμενοι άνεργοι δεν λάμβαναν το επίδομα, παρά το γεγονός ότι ο φορέας υλοποίησης είχε εισπράξει τα προβλεπόμενα ποσά.
madata

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More