Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Πρόσφατα έλαβε χώρα στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών το 20ό Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής. Η συμμετοχή μεγάλη, με πλαστικούς χειρουργούς από όλα τα μέρη του κόσμου, που είχαν έρθει για να μοιραστούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους, αλλά και να μάθουν από τις διαλέξεις των συναδέλφων τους. Αντικείμενο παρουσιάσεων και αναλυτικών συζητήσεων αποτέλεσαν όλες οι μορφές της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, από τις μη επεμβατικές θεραπείες, όπως τα ενέσιμα προϊόντα, μέχρι και τις πιο πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις. Σημαντικό τμήμα των διαλέξεων αφορούσε το μη χειρουργικό κομμάτι της ειδικότητας, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της βιομηχανίας των καλλυντικών προϊόντων γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Στις θεραπείες του σώματος παρουσιάστηκαν σύγχρονα μηχανήματα κι ξοπλισμοί για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους. Οσον αφορά το πρόσωπο, στην πλειονότητά τους οι χειρουργοί ήταν υπέρμαχοι των προϊόντων του υαλουρονικού οξέος. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι οι ενέσιμες ουσίες πρέπει απαραίτητα να αποτελούνται αποκλειστικά από απορροφήσιμα υλικά για την ασφάλεια του ασθενούς.
Ομοφωνία, βεβαίως, υπήρξε ως προς το ότι τα υλικά αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν τις χειρουργικές θεραπείες αντιγήρανσης του προσώπου. Καμία ενέσιμη ουσία δεν μπορεί να προσφέρει το ξεκούραστο και ανανεωμένο βλέμμα που αποδίδει η βλεφαροπλαστική. Με κανένα καλλυντικό ή φαρμακευτικό προϊόν δεν επιτυγχάνεται το μαγευτικό αποτέλεσμα μιας ρυτιδοπλαστικής (facelift), ούτε άμεσα ούτε βεβαίως σε βάθος χρόνου. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο D. Baker, κορυφαίος Αμερικανός πλαστικός χειρουργός, «το facelift είναι πιο ζωντανό από ποτέ στις μέρες μας», εξηγώντας στη συνέχεια ότι με τον ανταγωνισμό και τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς είναι η μόνη επέμβαση που μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να τονώσει σημαντικά την ψυχολογία του ασθενούς. Σπουδαίο τμήμα των διαλέξεων του συνεδρίου αφορούσε τη ρινοπλαστική, που στη χώρα μας αποτελεί τη δημοφιλέστερη, ίσως, επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Μετά την κοινή παραδοχή ότι απαιτεί εξαιρετική εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού και ότι δεν θα πρέπει να διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες, αναφέρθηκαν νέες τεχνικές στην επανορθωτική ρινοπλαστική που προσφέρουν λύση σε περιπτώσεις επανεγχείρησης ή ύστερα από ατύχημα. Παρουσιάστηκαν περιστατικά αποκατάστασης του σκελετού της μύτης με οστικά αλλά και χόνδρινα μοσχεύματα. Αξια αναφοράς είναι επίσης και η μεγάλη ποσότητα των ανακοινώσεων σχετικά με το λίπος και το πώς αυτό, έπειτα από λιποαναρρόφηση, μπορεί να τοποθετηθεί σε άλλο μέρος του σώματος. Ακούστηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το είδος της επεξεργασίας στην οποία πρέπει να υπόκειται το λίπος μετά τη λήψη του, αν πρέπει να περιέχει και τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα, συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο τοποθέτησής του, καθώς και για το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Σίγουρα, πάντως, θα πρέπει να σταθεί κανείς στην ομιλία του εφευρέτη της λιποαναρρόφησης, Γάλλου πλαστικού χειρουργού G. Illouz, ο οποίος τόνισε ότι η χρήση του λίπους θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, ότι ακόμα πολλά δεδομένα σχετικά με τη λιπογλυπτική βρίσκονται σε ερευνητικό επίπεδο. Ο τέως πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, Τ. Biggs, υποστήριξε, μάλιστα, ότι η υπόσχεση μιας ικανοποιητικής αύξησης στήθους χρησιμοποιώντας λίπος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπληρωθεί.
Το φαινόμενο του ιατρικού τουρισμού Ειδική μνεία πρέπει να γίνει, τέλος, και στο γεγονός ότι σχεδόν ολόκληρη η πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στο φαινόμενο του ιατρικού τουρισμού. Αγγλος χειρουργός δήλωσε ότι το 17% των Αγγλων που υποβάλλονται σε επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής επιλέγουν να την κάνουν εκτός της χώρας τους. Βασικό κριτήριο αποτελεί το χαμηλότερο κόστος, που σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται με εξίσου καλή, αν όχι καλύτερη, παρεχόμενη ποιότητα τόσο εγκαταστάσεων όσο και του ίδιου του χειρουργού στη χώρα όπου επιλέγει να χειρουργηθεί ο ασθενής.

www.angelaspinkyworld.blogspot.com

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More