Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥΡΕΤ

Το σύνδρομο Τουρέτ (Tourette syndrome) ή διαταραχή Τουρέτ είναι μια κληρονομική νευρολογική διαταραχή που εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πολλαπλών φυσικών (κινητικών) και τουλάχιστον ενός φωνητικού τικ.
Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο Τουρέτ μπορεί να παρουσιάζει συσπάσεις στο πρόσωπο, στο λαιμό, στους ώμους ή στα άκρα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν
ιδιόρρυθμες στερεότυπες κινήσεις, όπως το συνεχές άγγιγμα της μύτης, η περιστροφή των ματιών, το τράβηγμα ή τίναγμα των μαλλιών. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η παρουσία πολλαπλών κινητικών και τουλάχιστον ενός φωνητικού τικ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακούσιο ξερόβηχα για κ
αθάρισμα του φάρυγγα, ρουθούνισμα, γάβγισμα, σφύριγμα, βρισιές και επανάληψη λέξεων ή φράσεων. Σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών εμφανίζονται ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα αισχρολογίας (κοπρολαλία)[1].
Το σύνδρομο Τουρέτ δεν θεωρείται πλέον σπάνια περίπτωση, αλλά μπορεί να μην εντοπισθεί η παρουσία του καθώς συνήθως εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Περίπου 1 ως 11 παιδιά στα 1.000 εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο, ενώ 1 στους 100 ανθρώπους παρουσιάζει κάποια διαταραχή τικ[2]. Το σύνδρομο Τουρέτ είναι τρεις φορές πιο κοινό στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες. Τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή έχουν κανονικό προσδόκιμο επιβίωσης και ευφυία. Η ένταση των τικ μειώνεται κατά την περίοδο της ενηλικίωσης[3].
Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην αιτιολόγηση του συνδρόμου Τουρέτ αλλά τα ακριβή αίτια παραμένουν άγνωστα[4]. Τα παράξενα τικ που χαρακτηρίζουν τη διαταραχή μπορεί να οφείλονται σε χημική ανισορροπία του εγκεφάλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπευτική αγωγή δεν είναι απαραίτητη. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης μπορούν να παίξουν οι εξηγήσεις γύρω από την ασθένεια και η συναισθηματική επιβεβαίωση που παρέχονται στον ασθενή[5].
Το όνομα της ασθένειας δόθηκε από τον Ζαν-Μαρτέν Σαρκό προς τιμήν του μαθητή του γιατρού Ζορζ Ζιλ ντε λα Τουρέτ, ο οποίος ήταν Γάλλος νευρολόγος και ο οποίος ερεύνησε αυτή τη νευρολογική διαταραχή.

Γενικές πληροφορίες
Στον κινηματογράφο, η ταινία Προδομένος παραγωγής 2002 παρουσιάζει μια ερωτική ιστορία με πρωταγωνιστή τον νεοϋορκέζο Λάιλ Μέις, έναν ευαίσθητο γλύπτη ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο Τουρέτ.

Υποσημειώσεις

  1. Schapiro NA. "Dude, you don't have Tourette's:" Tourette's syndrome, beyond the tics. Pediatr Nurs. 2002 May–Jun;28(3):243–6, 249–53. PMID 12087644 Πλήρες κείμενο (διαθέσιμο με δωρεάν εγγραφή).
  2. Scahill L, Williams S, Schwab-Stone M, Applegate J, Leckman JF. Disruptive behavior problems in a community sample of children with tic disorders. Adv Neurol. 2006;99:184-90. PMID 16536365
  3. Tourette Syndrome Association. Portraits of adults with TS.
  4. Το Αμερικανικό Περιοδικό Ψυχιατρικής (The American Journal of Psychiatry) αναφέρει: «Η ακριβής φύση αυτών των ανωμαλιών δεν έχει καθοριστεί ακόμα».
  5. Zinner SH. Tourette disorder. Pediatr Rev. 2000;21(11):372–83. PMID 11077021.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More