Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΟΠΩΣ ...ΣΤΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ


ΠατατάκιαΛύθηκε το μυστήριο του “γιατί δε μπορεί κανείς να αρκεστεί σε ένα μόνο πατατάκι”! Τα πατατάκια, “πυροδοτούν” στο σώμα την παραγωγή χημικών ουσιών, που μοιάζουν πολύ με αυτές που περιέχονται στην μαριχουάνα και προκαλούν εθισμό, σύμφωνα με επιστήμονες!
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), συμπέραναν ότι τα ενδοκαναβινοειδή στο έντερο (δηλαδή χημικές ουσίες) παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελούν ζωτικό κρίκο ενός κύκλου που ωθεί το άτομο να λαχταρά ακόμα ένα πατατάκι, κι άλλο ένα κ.ο.κ.
Το λίπος στο έντερο, που προέρχεται από την κατανάλωση των τσιπς, προκαλεί την απελευθέρωση των ενδοκαναβινοειδών στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τις ίδιες ουσίες, που μοιάζουν με την μαριχουάνα, παράγει και το ανθρώπινο δέρμα, καθώς το προστατεύουν από τον άνεμο και τον ήλιο. Τα ενδοκαναβινοειδή επίσης επηρεάζουν την όρεξη και τη γεύση, όπως αποκάλυψαν προηγούμενες έρευνες.
“Φάε κι άλλο”
Οι ερευνητές, που έκαναν σχετικά πειράματα με ποντίκια, έδειξαν ότι αμέσως μόλις η γλώσσα γεύεται το λίπος από το πατατάκι, στέλνεται ένα σήμα στον εγκέφαλο και από εκεί, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, στο έντερο, όπου “πυροδοτείται” η παραγωγή των καναβινοειδών. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ως συνέπεια την αποστολή νέων μηνυμάτων στον εγκέφαλο με το ίδιο μήνυμα: “φάε κι άλλο!”.
Η Ντανιέλε Πιομέλι εκτιμά ότι ένα τέτοιο μήνυμα έχει την ρίζα του στην εξελικτική ιστορία των θηλαστικών, όταν τα λίπη -που σπάνιζαν στη φύση- ήταν ζωτικά για την επιβίωση του ζώου, οπότε ο οργανισμός χρειαζόταν “ενθάρρυνση” για την κατανάλωση κι άλλων ποσοτήτων.
Σήμερα, βέβαια, που τα λίπη υπεραφθονούν, ο ίδιος αυτός βιολογικός μηχανισμός, ο οποίος ενθαρρύνει το “μια από τα ίδια!”, κάνει κακό, ιδίως όταν σχετίζεται με πρόχειρο ταχυφαγητό, οδηγώντας σε παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο κ.α.
Η μελέτη δείχνει ότι, μπλοκάροντας τα μηνύματα των ενδοκαναβινοειδών, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της απόλαυσης, που ωθεί τους ανθρώπους να τρώνε ανεξέλεγκτες ποσότητες ανθυγιεινού φαγητού με λίπη. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα τσιπς και οι τηγανητές πατάτες, από όλα τα φαγητά, είναι αυτά που αυξάνουν περισσότερο το πάχος.




otherside

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More