Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

ΦΩΣ

Το σπίτι πρέπει να είναι φωτεινό. Στην οροφή μη βάλετε σποτ, αλλά κάτι που θα δίνει άπλετο φως. Αν θέλετε να φτιάξετε ατμόσφαιρα, τότε μπορείτε να βάλετε σποτάκια σε πλευρές ή κάποιο μικρό φωτιστικό δαπέδου για να ομορφύνει και ο χώρος. Αλλά το άπλετο φως είναι απαραίτητο, είτε για όταν θα διαβάζετε, είτε για όταν θα έχετε κόσμο κλπ, πρέπει να υπάρχει πάντα.

ΧΡΩΜΑΤΑ

Γενικότερα προτιμείστε γήινα χρώματα, όλες δηλαδή τις αποχρώσεις της γης, του χώματος. Από το πολύ ανοιχτό μέχρι το πολύ σκούρο. Αν βάλετε λευκό, να υπάρχει πολύ ξύλο μέσα και αν θέλετε να κάνετε τον χώρο σας πολύ φωτεινό, να γίνεται κοντράστ με τα χρώματα.

Επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι αντίκτυπο θα έχει το αγαπημένο σας χρώμα στο χώρο σας ή στην ψυχοσύνθεσή σας, καλύτερα είναι να το βάλετε σε ένα τοίχο τον οποίο δεν βλέπετε. Που να υπάρχει μεν στον χώρο, αλλά να μην είναι συνέχεια απέναντί σας.

Δηλαδή όχι εκεί που είναι το γραφείο σας, αλλά στο κεφαλάρι του κρεβατιού σας ή στην πλάτη του καναπέ. Και αυτό το λέω γιατί, ας πούμε, μπορεί να σας αρέσει πολύ το κόκκινο. Ενώ αν για παράδειγμα πρόκειται για το χακί, αυτό κάλλιστα μπορείτε να το βάλετε σε όλο τον χώρο.

Στην περίπτωση που συγκατοικείτε, σεβαστείτε ο ένας τον άλλο. Εκεί θα βγάλετε άκρη μόνο με τη μονοχρωμία. Ρίξτε κλήρο χωρίς δεύτερη σκέψη και ακολουθείστε τη μονοχρωμία. Γιατί αν μπουν τα γούστα του καθενός, ο χώρος θα γίνει κουλουβάχατα!

ΣΑΛΟΝΙ ή ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ

Στο σαλόνι, ο καναπές που θα έχετε, να γίνεται οπωσδήποτε κρεβάτι, γιατί πολλοί θα έρθουν για να τους φιλοξενήσετε. Να είναι απλός και βέβαια αναπαυτικός. Ακόμα καλύτερο θα είναι να υπάρχει και πολυθρόνα που να γίνεται κρεβάτι.

Φροντίστε – αν εξαρτάται από εσάς – τα βασικά έπιπλα του σαλονιού να είναι σε πολύ απλές, μίνιμαλ γραμμές. Έτσι δε θα σας δυσκολέψουν στο να φτιάξετε το στυλ που θέλετε, γιατί όσο πιο απλό είναι κάτι, τόσο πιο εύκολα εντάσσεται σε οποιοδήποτε στυλ.

Αν είναι να βάλετε δέκα πράγματα στους τοίχους, κοιτάξτε να είναι πράγματα που σας φτιάχνουν. Για οτιδήποτε και αν πρόκειται, από τον ηθοποιό της αρεσκείας σας μέχρι μια μαθηματική εξίσωση του Αϊνστάιν.

ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ
Αντί να πάρετε ένα κρεβάτι με σουηδικό ξύλο από αυτά τα παλιά, προτιμείστε κάτι μεταλλικό χωρίς κεφαλάρι.

Αν δεν έχετε πολλά χρήματα, μη διστάσετε να βάλετε απλώς ένα στρώμα κάτω, θα έχει και ένα ξεχωριστό στυλ.

Τα κορίτσια μπορούν να βάλουν και μια κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι, να το κάνουν πιο θηλυκό με πολύ λίγα χρήματα.

ΚΟΥΖΙΝΑ
Για την κουζίνα επιλέξτε τόνους του πράσινου και του γαλάζιου. Αν είστε αδύνατοι, χρησιμοποιήστε πορτοκαλί, ανοίγει την όρεξη.

Αντίθετα, αν έχετε περιττά κιλά, μείνετε στον τόνο του lime, θα σας κάνει να θέλετε να φάτε φρούτα και λαχανικά, παρά λιπαρά.

Αν υπάρχουν πλακάκια παρδαλά στην κουζίνα, κάντε τη σε στυλ Τοσκάνης, κρεμάστε ρίγανες, τηγάνια με πιάστρες κλπ.

Αν είναι σε ίσια γραμμή, τότε κρατείστε το σε μίνιμαλ ύφος.

ΓΡΑΦΕΙΟ

Το γραφείο πάντα να έχει φως, όχι μπροστά ούτε πίσω, αλλά στα πλαϊνά, είτε αριστερά, είτε δεξιά. Αυτός είναι ο καλύτερος φωτισμός για διάβασμα. Μπορείτε να βάλετε και ένα ωραίο φυτό στον χώρο της μελέτης, προτιμείστε την ελιά που είναι ηρεμιστική και βοηθάει στο να χαλαρώσετε και να αποδώσετε καλύτερα.

Χρησιμοποιείστε στον χώρο που υπάρχει το γραφείο ή εκεί που διαβάζετε, αποχρώσεις του λαδί. Λαδοπράσινο, χακί προς το λαδί, λαχανί lime, όλα αυτά είναι χρώματα που ηρεμούν και ενδείκνυνται για μελέτη.

Αν μπορείτε, αγοράστε χαμηλές βιβλιοθήκες, μέχρι 1.20 μ, το πολύ 1.30 μ. Επειδή είναι μικρά τα διαμερίσματα, οι ψηλές βιβλιοθήκες κλείνουν τους χώρους, τους περιορίζουν.

Το ίδιο ισχύει και για της ψηλές, ογκώδεις ντουλάπες. Φροντίστε να έχετε στα ψηλά σημεία τους τοίχους ελεύθερους, για να δείχνει και μεγαλύτερος ο χώρος. Επίσης ότι χρώμα είναι οι τοίχοι, να είναι και η οροφή. Και έτσι δείχνει μεγαλύτερος ο χώρος.

ΜΠΑΝΙΟ

Ένα παλιό μπάνιο φρεσκάρεται πολύ εύκολα, υπάρχει ειδικό χρώμα για να βάφεις πλακάκια και μπορείτε να το κάνετε σε όποιο χρώμα θέλετε, δίνοντας στυλ ακόμα και σε αυτό τον χώρο.

ΔΑΠΕΔΑ και ΧΑΛΙΑ
Αναλόγως το δάπεδο που υπάρχει στο σπίτι, μπορείτε με λίγα χρήματα να ζεστάνετε τον χώρο. Αν είναι μωσαϊκό, καλό είναι να βάλετε μοκέτα coconut, που είναι ουδέτερη, μπεζ και δεν έχει πρόβλημα με την υγρασία.

Αν πάρετε χαλάκια, προτιμείστε τα μονόχρωμα. Υπάρχουν πολύ φτηνά χαλάκια που είναι από δέρμα. Αν θέλετε να προσθέσετε λίγο χρώμα, μπορείτε να βάλετε μια κουρελού ριγέ, αρκεί τα υπόλοιπα χαλιά (ή χαλάκια) να είναι μονόχρωμα.

ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

Για τις κουρτίνες πάρτε ότι χρώμα θέλετε. Οι άντρες προτιμείστε καφέ σκούρο, γκρι ανθρακί και συνδυασμούς μεταξύ των δυο (δείχνει αρρενωπότητα και στιβαρότητα). Επίσης τις αποχρώσεις του λαδί, αλλά και το μαύρο.

Είναι πολύ στιλάτο χρώμα το μαύρο, μην το φοβηθείτε ακόμα και σε τοίχο. Είναι ωραίο, αλλά στο background, όχι να φαίνεται. Και οι μαύροι και οι σκούροι τοίχοι αναδεικνύουν αλλιώς τα έπιπλα μέσα στο χώρο και τα κάνουν να φαίνονται πάντα πιο ακριβά από ότι είναι.

Γενικότερα όλα τα πράγματα – ακόμα και ένα ρούχο – όταν είναι μαύρα δείχνουν πιο ακριβά από το αν είναι σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Τα σκούρα χρώματα σε κάνουν να νιώθεις πιο ασφαλής, πιο cozy. Το σκούρο, όχι το έντονο – μην τα μπερδεύετε, είναι διαφορετικές έννοιες.

Για τις κοπέλες προτείνω το πορτοκαλί κεραμιδί που είναι πολύ ωραίο. Ακόμα το μωβ δαμασκηνί (μωβ μπορντό) και για μια χαρούμενη νότα ένα μπλε τυρκουάζ ή ένα πράσινο σκούρο, είτε λαδοπράσινο είτε πράσινο κυπαρισσί, αλλά λίγο σκούρο, να μην είναι ανοιχτόχρωμο.

ΜΠΑΛΚΟΝΙ
Στην περίπτωση που το σπίτι έχει ένα μπαλκονάκι, κοιτάξτε να το κάνετε όμορφο. Αν είναι στενό, βάλτε ένα παγκάκι ή ένα τραπεζάκι που να κλείνει και να γίνεται μακρόστενο στην άκρη.

Αν είναι μεγάλο μπαλκόνι, μια αιώρα και μαξιλάρες επίσης μπορούν να φτιάξουν πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Βάλτε και λίγα λουλούδια.

Από το να υπάρχουν πάντως πολλά φυτά, προτιμείστε ένα ή δυο μεγάλα, για να πιάσουν όγκο και να δείξουν.

ΜΑΞΙΛΑΡΕΣ

«Εμπιστευτείτε» τις μαξιλάρες. Είναι κάτι εύκολο και πρακτικό. Αν είναι μικρός ο χώρος, βάλτε τη μια μαξιλάρα πάνω στην άλλη, τοποθετήστε τις στη γωνία και θα είναι μια χαρά. Όταν έρθει κόσμος, τις απλώνετε.

Γενικά οι μαξιλάρες είναι ένας πολύ καλός και "πολύχρωμος" τρόπος να έχεις παραπάνω θέσεις στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιο χωρίς να μπαίνεις σε πολλά έξοδα.

Δίνουν στυλ πάντα, βοηθάνε και είναι κάτι εύχρηστο, αφού μπορούν να πάνε στην κρεβατοκάμαρα ή στο σαλόνι.

ΠΟΛΥ – ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κάτι πολύ σημαντικό, αν έχετε μικρό χώρο, είναι τα έπιπλα που θα πάρετε, να είναι πολυχρηστικά. Υπάρχουν, για παράδειγμα, τραπεζάκια που μπορούν να στενεύουν στο μήκος, οπότε μπορείτε να τα έχετε στον τοίχο σαν κονσολίτσα, να αφήνετε πράγματα επάνω και να σας βολεύει όταν τρώτε μόνοι σας, ενώ όταν έρχεται παρέα, να το ανοίγετε για να τρώνε περισσότεροι άνθρωποι, να το κάνετε τραπεζαρία.

ΜΙΝΙΜΑΛ
Επειδή συνήθως οι φοιτητές νοικιάζουν παλιά σπίτια, καλό είναι – αυτό σα γενικότερη συμβουλή – όταν το διακοσμείτε, να υποστηρίξετε το στιλ του σπιτιού. Αν, ας πούμε, είναι ένα νεοκλασικό με ψηλοτάβανα δωμάτια, ακολουθείστε αυτό το στιλ.

Και αν θέλετε να δώσετε γενικότερα χρώμα, να το δώσετε σε μικροαντικείμενα και σε κουρτίνες, όχι σε όγκους.

Αν το σπίτι δεν έχει κανένα ιδιαίτερο στιλ, μείνετε στο μίνιμαλ. Και αν φοβάστε οποιονδήποτε πειραματισμό, κάντε τα όλα λευκά. Για το ασφαλές του πράγματος…

Ευχαριστούμε την διακοσμήτρια Βιργινία Καβράκη  και το gamosgamos.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More