Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΤΑ 7 ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Το σύμπαν είναι κάτι περίεργο! Αυτό άλλωστε θα το διαπιστώσετε και παρακάτω
7. Σκοτεινή ύληDark MatterΟι επιστήμονες πιστεύουν ότι αποτελέι το μεγαλύτερο μέρος της ύλης στο σύμπαν, όμως δε μπορεί να εντοπιστεί και φυσικά είναι αδύνατο να την δούμε με τη σύγχρονη τεχνολογία.  

6. Εξωπλανήτες
Exoplanets
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90, οι μόνοι γνωστοί μας πλανήτες ήταν οι γειτονικοί του ηλιακού μας συστήματος. Οι αστρονόμοι έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει περισσότερους από 500  εξωηλιακούς πλανήτες που μεταξύ τους ποικίλλουν. Πιστεύεται πάντως, ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι πολύ πιθανό να βρεθεί πλανήτης παρόμοιος της Γης.


5. Κύματα βαρύτηταςGravity Waves
Τα κύματα βαρύτητας είναι οι "στρεβλώσεις" του χωροχρόνου που προβλέφθηκε από τη θεωρία της σχετικότητας του Albert Einstein. Τα βαρυτηκά κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός αλλά είναι τόσο ασθενή που οι επιστήμονες περιμένουν να ανιχνεύσουν μόνο εκείνα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια κολοσσιαίων κοσμικών γεγονότων, όπως οι συγχωνεύσεις μαύρων τρυπών. Οι LIGO και LISA είναι δύο ανιχνευτές που έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν τα άπιαστα αυτά κύματα.

4. Γαλαξιακός κανιβαλισμός
Galactic Cannibalism
Όπως και με τη ζωή στη Γη, οι γαλαξίες μπορούν να "καταπιουν" ο ένας τον άλλο και να αναπτυχθούν στο πέρασμα των χρόνων. Η γαλαξιακή μας γειτόνισσα Ανδρομέδα ‘δειπνεί’ για την ώρα με έναν δορυφόρο της. Περισσότερο από μια ντουζίνα αστρικών συμπλεγμάτων έχουν διασκορπιστεί σε κάθε σημείο της Ανδρομέδας, αποτελώντας τα κοσμικά απομεινάρια παρελθόντων "γευμάτων". Η φωτογραφία παραπάνω είναι η προσομοίωση της σύγκρουσης της Ανδρομέδας με τον γαλαξία μας, πράγμα που θα συμβεί σε περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

3. ΝετρίναNeutrinos
Τα νετρίνα είναι ηλεκτρικά ουδέτερα σωματίδια με απειροελάχιστη μάζα, που μπορούν να περάσουν ακόμα και από μάζες με πάχος πολλών μιλίων. Κάποια από αυτά περνούν ακόμα και μέσα από το σώμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα σωματίδια αυτά παράγονται στο εσωτερικό φλεγόμενων υγιών αστέρων αλλά και στις σούπερ-νόβα που δημιουργούνται από αστέρια που πεθαίνουν.


2. ΚβάζαρQuasars
Οι φωτεινοί αυτοί "φάροι" ακτινοβολούν μέχρι εμάς από τις άκρες του ορατού συμπαντος και αποτελούν ενθύμιο για τους επιστήμονες, παραπέμποντας τους στην χαοτική νηπιακή ηλικία που έχει. Τα κβάζαρ απελευθερώνουν περισσότερη ενέργεια ακόμα και από εκατοντάδες γαλαξίες μαζί. Οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μαύρες τρύπες στις καρδιές μακρινών γαλαξιών.
Αυτή η εικόνα είναι του κβάζαρ 3C 273 και φωτογραφήθηκε το 1979.


1. Ενέργεια του κενούVacuum Energy
Η κβαντική φυσική υποστηρίζει ότι αντίθετα με το τι βλέπουμε ο κενός χώρος είναι ένας "χυλός" από υποατομικά σωματίδια, τα οποία ασταμάτητα δημιουργούνται και καταστρέφονται. Τα προσωρινά αυτά σωματίδια προσδίδουν σε κάθε κυβικό εκατοστό του διαστήματος μία ιδιαίτερη ενέργεια, που σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας προκαλούν τη δημιουργία μίας αντι-βαρυτικής δύναμης, που διαστέλλει τον χώρο. Κανείς ωστόσο δεν ξέρει στην ουσία, τι είναι αυτό που προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More