Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ

Ο Ευάγγελος Πατρίκιος, Ειδικός Γαστρεντερολόγος - Ενδοσκόπος, απαντά σε 8 ερωτήματα που αφορούν την γαστρίτιδα και εξηγεί πως ο ειδικός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.



Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Ρωτήσαμε τον κ. Ευάγγελο Πατρίκιο, Ειδικό Γαστρεντερολόγο - Ενδοσκόπο και μας απαντά σε όλα όσα θέλετε να μάθετε για το πρόβλημα της γαστρίτιδας.

•    Κύριε Πατρίκιε, από τι προκαλείται συνήθως η γαστρίτιδα;

Η γαστρίτιδα πιο συχνά προκαλείται από την ύπαρξη ενός μικροβίου που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Άλλη συχνή αιτία είναι η χρήση φαρμάκων που ερεθίζουν τον γαστρικό βλεννογόνο, όπως η ασπιρίνη και τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη. Επίσης οξεία γαστρίτιδα παρατηρείται εκ λήψεως καυστικών ουσιών, καταχρήσεως οινοπνεύματος, κατόπιν μεγάλων εγχειρήσεων, τραύματος, εγκαύματος και λοιμώξεων.

•    Μπορεί το άγχος και το ψυχολογικό στρες να προκαλέσουν γαστρίτιδα;

Το άγχος και το ψυχολογικό στρες αυξάνουν την παράγωγη ειδικών ορμονών  που ονομάζονται κατεκολαμίνες, οι οποίες διαταράσσουν την ισορροπία των επιθετικών και αμυντικών μηχανισμών του στομάχου με αποτέλεσμα την πρόκληση βλάβης επί του βλεννογόνου. 

•    Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης αυτής;

Είναι ποικιλία συμπτωμάτων από "δυσπεψία", μέχρι βαρέως επιγαστρικού πόνου. Η έννοια δυσπεψία είναι ασαφής. Σημαίνει παρουσία συμπτωμάτων ως φούσκωμα μετά φαγητό, ερυγές (ρεψίματα) και μάλλον ακαθόριστου επιγαστρικού πόνου, ανορεξία, ναυτία, εμετοί και αίσθημα καύσους.

•    Υπάρχει ένα είδος γαστρίτιδας, ή υπάρχουν πολλά είδη;

     Οι γαστρίτιδες διακρίνονται σε:

α) Οξείες γαστρίτιδες: ως αποτέλεσμα οξείας απευθείας βλάβης του γαστρικού βλεννογόνου. Οι βλάβες αυτές υποχωρούν εντός 24ρων με 48 ωρών από την άρση του παθογόνου αιτίου και ο βλεννογόνος αποκαθίστανται στο ακέραιο λόγο της μεγάλης αναγεννητικής του ικανότητος.

β) Χρόνιες γαστρίτιδες: που αποτελούν χρόνιες φλεγμονώδεις βλάβες, ως ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού – αυτοάνοση – ιδιοπαθής.

γ) Ειδικές μορφές - χρόνιες γαστρίτιδες: αντιδραστική – λεμφοκυτταρική – φυματιώδης – συφιλιτική και άλλες. 

•    Πως μπορούμε να διαγνώσουμε, εάν ο ασθενής έχει γαστρίτιδα; Υπάρχουν κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις;

Η διάγνωση της γαστρίτιδας γίνεται με την γαστροσκόπηση και την λήψη βιοψιών που θα καθορίσει και την μορφή της γαστρίτιδας.

•    Τι επιπλοκές μπορούν προκληθούν, εάν ο ασθενής δεν απευθυνθεί άμεσα σε έναν ειδικό;

Οι γαστρίτιδες πρέπει να διαγιγνώσκονται εγκαίρως και να θεραπεύονται. Για παράδειγμα η παρουσία χρόνιας γαστρίτιδας από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού εάν δεν αντιμετωπιστεί συνδέεται σε αυξημένο ποσοστό με έλκος του δωδεκαδάκτυλου, έλκος στομάχου, ατροφία άντρου και σώματος του στομάχου, εντερική μετάπλαση και καρκίνωμα στομάχου.

•    Υπάρχει θεραπεία για την γαστρίτιδα;

Ανάλογα με την μορφή της γαστρίτιδας υπάρχει η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Εάν η γαστρίτιδα για παράδειγμα οφείλεται στη παρουσία του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού, δίδεται συνδυασμός αντιβιοτικών και φαρμάκων που αναστέλλουν την παραγωγή οξέως (PPIs). Εάν οφείλεται στην λήψη φαρμάκων (ασπιρίνης – αντιφλεγμονωδών), διακόπτεται η λήψη φαρμάκων και χορηγούνται PPIs (ισχυρά αντιεκκριτικά φάρμακα).

•    Ποιες διατροφικές συστάσεις προτείνετε για τους ασθενείς με γαστρίτιδα;

Γενικώς προτείνεται αποφυγή τροφών που ερεθίζουν τον γαστρικό βλεννογόνο όπως: καυτερά φαγητά, καφές, αλκοόλ, εσπεριδοειδή, τηγανητά, πιπέρι, σάλτες με καρυκεύματα / μπαχαρικά και λιπαρά φαγητά.



www.ygeiaonline.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More