Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Σε «υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας» έχουν εκτεθεί οκτώ εργαζόμενοι στη Φουκουσίμα

Συνολικά οκτώ εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχουν δεχτεί δόσεις ραδιενέργειας μεγαλύτερες από το επιτρεπτό, ανέφερε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας τη Δευτέρα ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στους υπαλλήλους του εργοστασίου.

Πρόκειται για τρεις εργαζόμενους στην αίθουσα ελέγχου και πέντε εργάτες, από τους οποίους όλοι έχουν εκτεθεί σε δόσεις ραδιενέργειας μεγαλύτερες από το όριο των 250 μιλισιβέρτ (mSv).

Την Παρασκευή είχε αναφερθεί ότι δύο εργαζόμενοι βρέθηκε να έχουν εκτεθεί σε 643 και 678 mSv, κυρίως από την εισπνοή ραδιενεργών σωματιδίων. Η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 100 αξονικές τομογραφίες.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας οι δύο εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή προβλήματα, αλλά η υγεία τους θα ελέγχεται για τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Οι υπόλοιποι έξι εργαζόμενοι έχουν εκτεθεί σε 265 με 498 mSv.

Πέρα από τους οκτώ, άλλοι 90 εργαζόμενοι έχουν εκτεθεί σε περισσότερα από 100 mSv ραδιενέργειας, ορισμένοι μάλιστα πλησιάζουν τα 250 mSv.

Σημειώνεται ότι διεθνώς για τους εργαζόμενους σε πυρηνικά εργοστάσια ισχύει όριο 100 mSv αλλά σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να αυξηθεί στα 250 mSv.

Η TEPCO, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, παραδέχτηκε ότι τις πρώτες και πιο επικίνδυνες ημέρες οι εργαζόμενοι δεν φορούσαν σχεδόν κανένα προστατευτικό μέσο (στολές και γάντια) και δεν είχαν πάνω τους δοσίμετρα για να γνωρίζουν πόση ραδιενέργεια απορρόφησαν.

Μετά το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, τρεις από τους έξι αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα υπέστησαν μερική τήξη, με αποτέλεσμα τη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Χιλιάδες κάτοικοι σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο απομακρύνθηκαν και άλλοι είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231113249

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More