Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΕΤΑΝΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Εδώ και μερικές εβδομάδες πληροφορηθήκαμε ότι περικόπτεται ο αριθμός δωματίων ξενοδοχείων τα οποία μισθώνονταν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την κάλυψη στέγασης φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, από τα 58 δωμάτια που υπήρχαν μέχρι και φέτος για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, πλέον ο αριθμός τους περιορίζεται στα 30. Σε κάθε δωμάτιο φιλοξενούνται από δύο άτομα, το οποίο σημαίνει ότι οι δικαιούχοι για το Ακαδημαϊκό Έτος 2011 – 2012 δεν θα ξεπεράσουν τους 60. Να σημειωθεί ότι μιλάμε για 60 φοιτητές από όλα τα τμήματα του Ηρακλείου.
Η απόφαση της πρυτανείας, την οποία βρήκαμε από το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας κάνει λόγο για διακήρυξη μίσθωσης 20 δωματίων από τον Σεπτέμβρη του 2011 και για άλλα 10 από τον Οκτώβρη του 2011. Το οποίο σημαίνει ότι μόλις 20 δωμάτια προορίζονται για τους φοιτητές παλαιότερων ετών.
Το θέμα θέσαμε σήμερα, Πέμπτη 16 Ιούνη, στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Μαθηματικών όπου κάναμε γνωστή την κατάσταση και με ομόφωνη απόφαση προτείναμε, ως Τμήμα, τα εξής:
Ζητάμε να μισθωθούν άμεσα τουλάχιστον 58 δωμάτια, όπως και το περασμένο Ακαδημαϊκό Έτος για να μην μείνουν φοιτητές στο δρόμο.
Μακροπρόθεσμα ζητάμε να γίνεται σωστότερη διαχείριση της χρηματοδότησης ώστε να υπάρχει η βέλτιστη δυνατή κάλυψη περισσότερων φοιτητών. (Ενδεικτικά: Επιδότηση Ενοικίου ή πολύ χαμηλότερες τιμές στη μίσθωση των δωματίων των ξενοδοχείων.
Να τονίσουμε ότι η μείωση του αριθμού των δωματίων έγινε λόγω της περικοπής δαπανών. Ωστόσο η χρηματοδότηση πέρυσι δεν υστερούσε στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 660,000 ευρώ. Δηλαδή 1,200 ευρώ το κάθε δωμάτιο για ένα μήνα, κατά συνέπεια 600 ευρώ για τον κάθε δικαιούχο φοιτητή. Το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν είχε περικοπεί η επιδότηση ενοικίου το 2005, τώρα θα την απολάμβανε ο τριπλάσιος αριθμός φοιτητών, με τα ίδια ακριβώς χρήματα και χωρίς να στοιβάζονται οι φοιτητές σε δωμάτια των 20 τ.μ.
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τα 30 δωμάτια αντιστοιχούν σε 360,000, με τα σημερινά δεδομένα. Το οποίο σημαίνει ότι εάν μετατραπόταν σε επιδότηση ενοικίου θα μπορούσε να καλύψει σίγουρα τον αριθμό των φετινών δικαιούχων συν αυτών που θα μπουν φέτος στο Πανεπιστήμιο.
Η κατάσταση με τις εστίες είναι απαράδεκτη από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς. Λίγοι δικαιούχοι, σε ξενοδοχεία της κακιάς ώρας, με 20 τετραγωνικά μέτρα για δύο άτομα και πανάκριβα για το ίδιο το πανεπιστήμιο, ενώ το καλοκαίρι οι φοιτητές αδειάζουν τα δωμάτια.
Το θέμα θα έχει και συνέχεια και οι φοιτητές από τη μεριά μας θα διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, Δωρεάν Στέγαση, Σίτιση, Μεταφορές και Συγγράμματα για μια πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.




Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More